30 éves a Danubius Hotel Flamenco

 2013. december 10. 09:19

Hivatalosan 1983. december 10-én, 30 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Hotel Flamenco a Sport Szálloda (1966 – 1981) utódaként, miután az épületet teljesen átépítették, duplájára bővítették és felújították egy osztrák hitelkonstrukció keretében.

A HungarHotels, az akkori lánctulajdonos, a spanyol Husa Internacional, majd a későbbiekben Occidental Hotels névre hallgató szálloda-konzorciummal kötött 10 éves védjegyhasználati (franchise) szerződést. Innen ered az elnevezés: Hotel Flamenco, amely az ismert spanyol táncra utal.

A Flamenco szálloda első vendége Gerhard Heisig német textilkereskedő volt, aki 1983. december 1-én érkezett, és korábban a Sport Szálloda törzsvendége volt.

Harminc év alatt a Flamenco Szálloda nagyon sok hazai és nemzetközi rendezvénynek, konferenciának, kiállításnak adott otthont, mindet felsorolni szinte lehetetlen. Amint a vendégkönyvből kiderül, számos ismert személyiség fordult meg, illetve lakott a ház falai között: mint például Habsburg Ottó, Lamberto Gardelli, Giscard D'Estaing, Carelli Gábor, Cliff Richard, Arnold Schwarzenegger, Tim Rice, Gary Hart, Göncz Árpád, Antall József, Mádl Ferenc, Uri Geller, hogy csak a legismertebbek közül említsünk néhányat.

A 80-as évek vége felé, a szállodában forgatták a Linda filmsorozat több jelenetét.

A szálloda neve az évek alatt többször változott, (Park Hotel Flamenco, Congress Park Hotel Flamenco) de a Flamenco töretlenül megmaradt.

A sok névmódosítás ellenére a partnerek és a szálloda munkatársai egymás közt  kedvesen és egyszerűen: „Flami" becenéven emlegetik a hófehér óriást.