Magasabb bérekről kötött külön megállapodást az osztrák szállodalánc

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2023. július 19. 12:10

A Magyarországon is jelen lévő Jufa osztrák szállodalánc saját munkatársai érdekében külön kollektív szerződésben állapodott meg az ágazati szakszervezettel magasabb fizetésről és jobb keretfeltételekről.

A megállapodás jelentőségének értékeléséhez tudni kell, hogy Ausztriában a bérviszonyokat ágazatonként és tartományonként eltérő, ám kötelező érvényű kollektív szerződések biztosítják és garantálják.

A kollektív szerződésben lévő bérektől csak a munkavállaló javára, pozitív irányban lehet eltérni, a szerződésben foglaltak betartása minden ágazatban dolgozó és a munkáltatók számára egyaránt kötelező. Ezért is nagy szó a most bejelentett megállapodás, amely egy szállodalánc és az illetékes ágazati VIDA szakszervezet között jött létre Ausztriában – emeli ki a GD Consulting blogja.

A mintegy 50 szállodával és 1000 alkalmazottal működő Jufa szállodalánc saját alkalmazottai számára magasabb fizetésről és jobb keretfeltételekről kötött külön-megállapodást a szakszervezettel. (A cég Magyarországon Celldömölkön üzemeltet resortot – a szerk.)

„A munka világa változik és vele együtt nekünk is rugalmasan kell változni, ezért jövőképes és fenntartható munka- és életmodellekre van szükségünk az újturizmus világában" – nyilatkozta a Kleine Zeitungnak Gerhard Wendl, a grazi székhelyű Jufa Hotels vezérigazgatója. Ausztria-szerte 50 házzal rendelkezik a szállodacsoport, amelyek több mint fele Stájerországban üzemel.

A szakszervezet vezetői a megállapodást "fontos jelzésnek tartják a turisztikai ágazat számára", és remélik, hogy mások is követik ezt a példát. A létszámhiány köztudottan hatalmas kihívás a turizmusban, minden megoldás, amely a munkavállalók számára vonzóbban teszi az ágazatot, jó irányba tett jó lépés – olvasható ki a beszámolókból.

A Jufa szállodalánc külön megállapodást kötött a szakszervezettel

Fotó: JUFA Hotels

 

 

A Jufa szállodákra vonatkozó új kollektív külön-megállapodás jobb fizetést és további szabadságnapokat tartalmaz az alkalmazottak számára. 15 év szolgálati idő után már jár a hatodik hét fizetett szabadság is, emellett jár havi fix szabad hétvége és vasárnapi munkavégzés pótléka is.

A szállodaláncnál dolgozóknál 1900 euró (712 ezer Ft) lesz az új havi bruttó minimálbér szeptember 1-től, amely 2024. május 1-től 2000 euróra (749 ezer Ft) emelkedik. Az 1., 2. és 3. alkalmazotti csoport bére és fizetése szolgálati évtől függően további 100-400 euróval emelkedik. Az országos iparági kollektív szerződés szerint jelenleg bruttó 1800 euró (675 ezer Ft) a minimálbér Ausztriában.

"Sajnos a turizmus a lista végén van" – nyilatkozta a VIDA elnöke, Roman Hebenstreit. Egyetlen iparágban sem olyan kemények a kollektív szerződésről szóló tárgyalások, mint a turizmusban. A szállodai és vendéglátó-ipari ágazati kollektív szerződés szerinti díjazás az egyes osztrák tartományokban eltérő, ám a Jufa esetében az új kollektív szerződésben ezt már egységesen szabályozzák.