Magyar aranyérmesei is vannak a Champagne és Pezsgő Világbajnokságnak

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 18. 17:45

Huszonegy ország csaknem ezer pezsgője versengett idén a Champagne & Sparkling Wine World Championships (CSWWC) érmeiért. Közülük több magyar pincészetet is díjaztak.

A CSWWC a legszigorúbb és legnagyobb presztízzsel bíró nemzetközi megmérettetés, amelyen kizárólag pezsgőket értékelnek. Idén a 11 napos vakkóstoló-maratont követően 147 arany- és 249 ezüstérmet osztottak ki, melyből két arany és egy ezüst a tokaji Sauska pincészetnek jutott, amely így a  legeredményesebb magyar borászat is lett – tudatta szerkesztőségükkel a cég.

A Sauska Brut megismételte tavalyi sikerét, és ezúttal a Sauska Brut Magnum is beállt mellé az aranyérmesek sorába. A Sauska Rosé Brut a tavalyi évhez hasonlóan ezüstérmet kapott. Mindhárom pezsgő hagyományos módon készül, palackos erjesztéssel és érleléssel. A tételek különlegessége, hogy kizárólag Tokajban szüretelt szőlőből készültek, valamint, hogy a chardonnay és pinot noir mellett mindhárom házasításban meghatározó az őshonos furmint fajta jelenléte.A Sauska Brut Magnum különlegessége, hogy a klasszikus pezsgők fejlődése szempontjából a legideálisabb 1,5 literes palackban érett. Robbanó frissessége és gyümölcsössége ennek köszönhető, finom eleganciája négyéves érlelés eredménye.

A Sauska Brut a zsűri értékelése szerint "energiával teli, roppanóan friss pezsgő, friss gyümölcsösséggel, érett körtével, elegáns, finom, lágy habzással." A Sauska Rosé Brut "barátságos, könnyű karakterét és komplex gyümölcsösségét" emelte ki értékelésében a zsűri.

"Rendkívül fontosnak tartom a versenyeken való folyamatos megmérettetést, mert ezek segítenek megérteni, hol tartunk, mik az esélyeink a nemzetközi mezőnyben. Úgy tűnik, Tokaj- Hegyaljának van helye a világ pezsgőtérképén és ez nemcsak nagy büszkeség, de óriási lehetőség is számunkra" – emelte ki Sauska Krisztián, a családi borászat alapító tulajdonosa.

Idén a 11 napos vakkóstoló-maratont követően 147 arany- és 249 ezüstérmet osztottak ki a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon

Fotó: 123rf.com

Bronzérmet kapott a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon az egri furmintból készült Pearl&Z. Az új magyar tradicionális pezsgő készítői közleményükben kiemelték, hogy új belépő ritkán sikeres már a kezdetekkor a legjelentősebb nemzetközi megmérettetéseken. A Pearl&Z-nek ez nemcsak a pezsgők világversenyén sikerült, hanem néhány hete a szintén igen rangos Decanter World Wine Award-on, ahol ugyancsak bronzérmet szerzett.

Závodszky Zoltán, a Pearl&Z márkatulajdonosa az alapbor megválasztását azzal indokolta, hogy a furmint felhasználása pezsgőhöz nem szokványos, a chardonnay sokkal általánosabb, ezért a kettő házasítása figyelemfelkeltő lehet a nemzetközi piacon. Az alapbort a Creatura Wine ergi borászat készíti. A Pearl&Z első évjáratából csupán 3500 palack készült, és később sem terveznek 10 ezernél többet évente.

A CSWWC internetes oldalán közzétett éremlista szerint Magyarországról díjazták még a Kreinbacher pincészetet is, amelynek közel hároméves érlelésű Extra Dry Magnum 2017 pezsgője ezüstérmet kapott. Ennek különlegessége, hogy a házasításba a hangsúlyosan megjelenő pinot noir és chardonnay mellett furmint és somlói juhfark is került.

A legtöbb nyertes, akárcsak a korábbi években, Franciaországból és Olaszországból került ki, a térségből csak néhány erdélyi és bolgár pezsgő szerepel még a legjobbak között.