Magyar borok a Bocus d'Or szakácsversenyén

Forrás: turizmus.com

 2016. május 10. 14:07

A május 10-11-én, Budapesten, a Hungexpo területén zajló nemzetközi megmérettetésen a versenyételek mellett a hazai borok is különleges szerepet kapnak. A dunai kecsege és gímszarvasborjú mellett két borászat vörös és fehér bora szerepel a kínálatban.

Az idei döntőn két pincészet jelenik meg boraival, a Grand Tokaj és a villányi Sauska Pincészet. A Grand Tokaj a versenyterület VIP területének hivatalos borszponzoraként lesz jelen az eseményen, de boraik a Bocuse d'Or kísérőrendezvényein – a welcome fogadáson, a Diner des Grands Chefs és a gálavacsorán - is megtalálhatók majd.

A mintegy 500 éves borkészítési hagyományokkal rendelkező Grand Tokaj, a "folyékony aranyként" is ismert Tokaji Aszú és más borkülönlegességeiről elhíresült Tokaji Borvidék legnagyobb borászata. Az Unesco Világörökségi Listára 2002-ben felvett Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken előállított minőségi borok a hazai és nemzetközi elismerésekkel is büszkélkedő főborász, a 100 pontos esszenciáról ismert Áts Károly vezetésével készülnek. Köszönhetően egyediségüknek, a Grand Tokaj márka termékei a legszínvonalasabb éttermek és hotelláncok kínálatában is hamarosan fellelhető.

A villányi Sauska Pincészet csapata arra törekszik, hogy boraikban megalkuvások nélkül, a legtermészetesebben és tisztábban jelenjen meg a fajta, az évjárat és a villányi terroir különleges potenciálja. A 2006-ban alapított borászat útját jelentős magyar és nemzetközi sikerek fémjelzik: innovatív és kísérletező szőlészeti munkájuk és nagy precizitással párosuló modern borászati technológiájuk  révén új szín jelent meg a magyar borok palettáján, amelyet a magyar és nemzetközi borszerető közönség  is örömmel fogadott.  2009-es villányi  Cuvee 5 boruk a Decanter World Wine Awards Nemzetközi Trófeájának első és egyetlen magyar nyertese, legfrissebb sikerük  pedig a két borászatot egyesítő Sauska márkát elismerő  Superbrands díj.

A Pesti Vigadóban szervezendő Diner des Grands Chefs vacsora három fogásához is a Grand Tokaj legújabb tételeit kínálják: a pataki pisztrángból, medvehagymából és burgonyából álló egyik fogáshoz a Grand Tokaj 2015-ös Furmintját, a tenglici spárgával felszolgált nyúlcombhoz a 2015-ös Kővágó Furmintot, míg az Eper Concertohoz a pincészet 2013-as 6 puttonyos Szarvas Aszú borát párosították. A menüsor része lesz a dupla bárányborda „Fontjoncouse/Budapest" burgonyaágyon, báránycsülök gulyásnak készítve köménnyel és paprikával meglepetés kenyérben, tavaszi kucsmagombákkal is, ehhez a 2012-es Sauska Kékfrankost lehet majd kóstolni.

A rendezvény mindkét napján a VIP Standra látogatók a két borászat bővebb kínálatával is megismerkedhetnek. A Grand Tokaj kiállítói részén a vendégek megkóstolhatják a borászat 2015-ös Sárgamuskotályát és Furmintját, a 2014-es Cuvée-jét, az igazán különleges ízélményékre vágyó vendégek pedig a 2013-as 5 puttonyos Aszút is, amelyben az ízek és aromák, a magas sav és cukor kerek egyensúlyban és összhangban jelennek meg. Mindemellett a VIP Étterem kínálatában a Grand Tokaj 2013-as 6 puttonyos Szarvas Aszújával is találkozhatnak a borkedvelők, amely 100%-ban a borászat saját – a történelmi tarcali Szarvas-dűlő - területéről szüretelt, kizárólag I. osztályú aszúszemek felhasználásával készült.

A Sauska Pinceszet négy borral jelenik meg a VIP Standon, a 2012-es Kékfrankos mellet, mely jelen lesz a VIP étteremben is, kóstolható lesz a pincészet nemzetközi sikereket elért 2011-es Cabernet Franc bora, illetve két házasítás, a kékfrankos alapú Cuvee 11 2011, mely kóstolható lesz a VIP étteremben, és egy szintén nagy sikereket elért bordeauxi házasítás a Cuvee 7 Villany 2011.

A fentiek mellett a két napot Grand Tokaj 2015-ös évjáratú Kővágó Furmintja és a 2012-es Sauska Kadarka aromái teszik majd emlékezetessé.

A verseny egész ideje alatt a zsűritagok asztalán a Grand Tokaj 2015-ös Kővágó Furmintja és a Sauska  2011-es Cabernet Franc-ja foglal majd helyet. A Furmint különlegessége, hogy újhordós erjesztésének és érlelésének köszönhetően ízében egyfajta füstösség, a furmintszőlő testessége és karaktere együtt jelenik meg a vibráló grépfrútos gyümölcsösséggel.

A modern, harmonikus és gyümölcsös Cabernet Franc nagysikerű Vinexpo szereplése és Decanter regionális nagydíja után most itthon is bizonyíthatja: a villányi terroir és a bordói fajta találkozása kiváló lehetőségeket rejt magában, a borvidék védjegyévé válhat a nemzetközi piacon is.

A díjátadót követő exkluzív vacsorán az ünnepi hangulat megfelelő kísérői lesznek a Grand Tokaj már említett tételei: a nagy testű, hosszú lecsengésű ásványos, sós jellegű 2015-ös Grand Tokaj Kővágó Furmint és a 2013-as Szarvas Aszú.  Villányból a Sauska főként hűvösebb siklósi területek érett terméséből származó dinamikus, 2011-es kékfrankos alapú Cuvée 11 bora is lesz fellelhető a vacsora kínálatában.