Magyar bronzérem az Ifjúsági Szakács Világbajnokságon

Forrás: Vendéglátás

 2015. szeptember 13. 16:11

A kanadai Michael Christiansen nyerte meg a szeptember 11-én Budapesten rendezett Chaine des Rotisseurs Ifjúsági Szakács Világbajnokságot. Az ezüstérmes a francia Laura Virolainen, a harmadik helyezett Mede Ádám, az Onyx étterem és a Gerbeaud Ház fiatal szakácsa lett.

A konyha munkáért járó különdíjat a német Patrick Kuhn érdemelte ki.

A Metro Gasztro Akadémián rendezett versenyen összesen 22, 27 év alatti szakács versenyzett, akik többszörösen díjazott és elismert – nem egy esetben Michelin-csillagos – éttermekben szereztek már néhány éves tapasztalatot.

Az ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan 4 óra alatt egy 3 fogásból álló, 4 adagban elkészített menüsort.

A versenyzők ez alkalommal is anonimként dolgoztak, nevüket és nemzetiségüket a zsűri tagjai nem ismerhették. A 12 tagú nemzetközi zsűri a szakma elismert tagjaiból válogatott szakemberekből állt. A konyhában 3 tagú zsűri figyelte és elemezte a versenyzők készségét, az alkalmazott technológiát, a higiéniát, az anyagfelhasználás gazdaságosságát, a rendezett munkát. A 9 tagú kóstoló zsűri a látványt, az ízeket értékelte és az előírt alapanyagok felhasználását pontozta.

A Világbajnokság technikai igazgatói feladatát a Világszervezet felkérése alapján Kovács Lázár, Conseiller Culinaire látta el. Technikai szakértőként Jakabbfy László Grand Officier Maitre restaurateur tanácsokkal segítette a felkészülést és a lebonyolítást.

A nemzetközi zsűribe Ádám Csaba, Barka Áron és Bicsár Attila kapott felkérést.

Mede Tamás a verseny után, az eredményhirdetés előtt elmondta: roppant kemény három-négy hónap áll mögötte, felkészülését Szulló Szabina és Széll Tamás, valamint számos kollegája segítette. Szerinte nagyon erős volt a mezőny, és számos hibát ő is elkövetett, de nagyon megérte részt venni a megmérettetésen.

Az Ifjúsági Szakács Világbajnokságot jövőre Manchesterben rendezik, szeptember 30-án.