Magyar cukrászdák és kávéházak

Forrás: turizmus.com

 2018. december 04. 11:16

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban mutatták be azt az igényes kötetet, amely elsősorban a kortárs cukrászatról ad képet, nem csak – vagy talán nem elsősorban – a szakmabélieknek.

A hazai cukrászat az utóbbi 10 évben ugrásszerű fejlődést ért el, és ennek csak egy állomása az évenként megrendezendő országtorta-verseny. Az ágazat tükrözi a nemzetközi trendeket, miközben a hagyományok megőrzésén és tovább fejlesztésén, korszerűsítésén munkálkodnak a szakemberek. Divat cukrásznak lenni, diplomás szakemberek jelentkeznek diáknak a szakoktatás keretein belül.

A kötetet a Nemzeti Értékek Könyvkiadó Kft. adja ki, Bihari Zoltán, Dlusztus Imre és Vojtek Éva szerkesztette. A koncepció az volt, hogy bemutatják a mai jeles mestereket – ügyelve a Budapest-vidék arány egészséges betartására –, másrészt körképet adnak a múlt kiválóságairól és a legfrissebb trendekről, valamint a hungaricumokról, és nem hiányzik egy csepp külföldi kitekintés sem.

A könyv borítója

Fotó: turizmus.com

Hogy mennyire sokszínű ez a paletta, azt egy neves szakoktató és természetesen mestercukrász,  Lusztig Mária, valamint egy kiváló, élete során főleg szállodai konyhákban jeleskedő mestercukrász,  Ziegenhain  Ferenc demonstrálta.  Ez a szakma is sokrétű. Más termelő üzemben dolgozni, kis vidéki cukrászdát vinni, szállodai részleget vezetni, versenyekre koncentrálni és az utánpótlást tanítani, miközben akik mindezt végzik, mindnyájan cukrászok.

A régmúlt is tartogat értékeket, amelyeket érdemes feleleveníteni – a nagy sikert aratott, retró sajtos kosárka és a Gellért-tekercs még a jelenlévő, a területet az átlagnál jobban ismerő közönségnek is új volt.