A magyar alapanyagok és az olasz konyhatechnológia randevúja a Sirhán

Szerző: Horváth Ágnes Hanna

Forrás: turizmus.com

 2022. március 27. 15:15

Március 24-én a Sirha Budapest 2022 kiállítás versenyhelyszínén rendezték meg az „Ismeretek és ízek: A jó ízlés nagykövetei” rendezvényt a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Marco Polo Európai Csoport szervezésében.

A rendhagyó kezdeményezés Budapesten most mutatkozott be először. Megszervezésének célja az volt, hogy népszerűsítse a képzés, a vendéglátás, az egészség és a minőség összefonódását – a diákokat, az iskolákat, a tanárokat, illetve iparkamarákat és szervezeteket is bevonva.

Az ünnepélyes megnyitón a rendezvény ötletgazdái, Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke, valamint Ferdinando Martignago, a Marco Polo GEIE elnöke arról beszéltek, hogy már jó ideje megfogalmazódott, milyen jó lenne összegyűjteni magyar tradíciókat, jellegzetességeket, alapanyagokat és azokat elegyíteni az olasz nyomon követhetőséggel és technológiákkal.

A fő misszió tulajdonképpen nemes egyszerűséggel a turizmus promotálása volt – de nem kizárólag a turizmusé, hanem egyúttal mindené, ami hozzátartozik: legyen az mezőgazdaság, borgasztronómia, gasztronómia vagy akár wellness. Egy ilyen összetett vállalkozáshoz pedig minden szektor, minden szereplő szükséges; ezt szerették volna az eseményen is bemutatni.

A szövetség éppen ezért tartja rendkívül fontosnak a Marco Polo Csoporttal és a Salus Konyha programmal való kapcsolatát. A Salus célja ugyanis az olasz „6T” elv magyar viszonyokra való adaptálása, vagyis a tradíciók, a tipikusságok (jellegzetességek) és a térségek népszerűsítése, felhasználva olyan konyhai technikákat és az előállításukban nyomon követhető (tracciabilitá) alapanyagokat, amelynek eredményeként abban bármelyik térségből érkező turista megtalálja a kedvére valót.

A látványos menüsort a diákok készítették el, mutatták be és szervírozták az 50 meghívott vendégnek, munkájukat pedig a magyar válogatott segítette, illetve Sergio Viti, neves olasz mesterséf koordinálta és felügyelte. Krivács András külön kiemelte, hogy a menüsor a kormányzat galamb stratégiájával is összhangban áll.

sirha_joizles

A rendezvényt azzal a céllal rendezték meg, hogy népszerűsítse a képzés, a vendéglátás az egészség és a minőség összefonódását

Fotó: Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség

A következő egyedülálló fogásokat varázsolták szemünk elé a szakácstanulók. Előételként a „Goccia d’oro” fogást szervírozták fel, amely aranycsepp házi tészta, libamáj, ricotta, házi sonka, kézműves sajt és sáfrányos besamel házassága. A főétel „Petto di piccione in salsa Tokaji” volt, ez görbeházi galamb, trikolor paprika, zöldborsópüré, tokaji aszú, méz felhasználásával készült. A desszert pedig nyírségi almás palacsinta volt, melyre szűretlen almalé és Panyolai almapálinka tette fel a koronát.

A páratlan fogásokhoz olyan minőségi magyar borokat párosítottak, mint a Harsányi Pincészet dűlőszelektált Tokaji Furmintja (’18), a Tokaji aszú vagy éppen a Szepsy pince Tokaji édes szamorodnija.

sirha_joizles

A rendezvény látványos palacsintaflambírozó bemutatóval zárult

Fotó: Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség

A kiemelkedő minőségű hozzávalókra különös figyelmet fordítottak: „Ezek a termékek egyébként mind ott vannak a mindennapjainkban, csak nem úgy gondolunk rájuk, mint egy Salus konyhába beépíthető remekmű, de így együttesen, összegyűjtött, válogatott alapanyagokként, szakszerűen használva ezeket, megtörténik a csoda – fogalmazott Krivács András.

A rendezvény sokrétű céljai között szintén kiemelte a magyar kézműves, kisipari termékek népszerűsítését, a vendéglátás, mint hivatás fiatalok körében való népszerűsítése mellett. A szívélyes, valóban nagy összefogást sugárzó bemutató látványos palacsintaflambírozó bemutatóval zárult.