Magyar mangalicát ehetnek az USA-ban is

Forrás: MTI

 2016. október 24. 16:26

Megkezdődhet a magyar mangalica exportja az Amerikai Egyesült Államokba – mondta az első szállítást és a kinti gasztronómiai bemutatókat szervező Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke.

A napokban már kiérkezett az Egyesült Államokba az első friss, fagyasztott magyar mangalicaszállítmány, igaz, egyelőre csak 60 kilogramm, amelyet gasztronómiai bemutatókon használnak fel. A hungarikumnak számító mangalicahúsból készült ételeket csütörtökön mutatják be a texasi Houstonban egy díszvacsora keretében. Emellett lesz még bemutató a tervek szerint Dallasban és New Yorkban is – tájékoztatott Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke.

Az elnök szerint mindez azért fontos, mivel ez az első alkalom, amikor nyers húst – és nem terméket – szállíthatnak az Egyesült Államokba Magyarországról. A bemutatókon a potenciális vásárlók ismerkedhetnek meg a mangalicával. A tárgyalások alapján már amerikai vevő is jelentkezett, akivel már lehet üzletet kötni.

A piacról elmondta, az elmúlt 6-7 évben Ázsiában is egyre több mangalicát vásároltak, most pedig az amerikai piac is megnyílhat a mangalicahús előtt, és ott is a prémium termékek közé kerülhet. Aláhúzta, az Egyesült Államok piacára nagyon nehéz friss húst szállítani másik országból. Úgy vélte, az újabb piaci lehetőség tovább növeli belföldön is a mangalica ázsióját, tartási kedvét, ösztönzi a termelőket és a feldolgozókat.

 

Magyarországon 9500 mangalicakoca van, és mintegy 60 ezer hízó. A hízókból mintegy 40 ezret háznál vágnak le, 20 ezret pedig a vágóhidakon, ám az egyesület szeretné az utóbbi számot legalább 30 ezerre növelni. Az új piacok keresését az orosz embargó negatív hatása is ösztönzi – hívta fel a figyelmet a szakmai szervezet elnöke.

A vágóhídon levágott hízók mintegy 75-80 százalékát exportálják, főként Spanyolországba, de jelentős vásárló Németország, Svédország és Anglia, továbbá az ázsiai országok, Japán, Szingapúr, Hongkong és Tajvan is. A tenyésztők árbevétele éves szinten mintegy 3,6-4,0 milliárd forint, a termékek eladását is hozzászámítva az éves árbevétel 9-10 milliárd forintra tehető. Ebből az exportbevétel 25-30 százalékot tesz ki, de a kivitel arányát is növelni akarja az egyesület.