Magyar séfek a világ legjobbjai között

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 26. 16:30

Elkezdődött a WACS Global Chef Challenge világdöntője, a görögországi Thessalonikiben, ahol két magyar is képviseli hazánkat.

Elek Richárd (Fausto's, Budapest - képünkön) a szakácsok között, Domonkos Dávid (Sugar! Design Cukrászat, Budapest) pedig a cukrászok között méri össze tudását a világ minden tájáról érkező versenytársaival.

A séfek versenyén a világ 20 országának, a cukrászokén pedig 10 ország legjobbjai készítik el a zsűri számára a fogásokat.

A szakácsoknak 4 fogást kell elkészíteni, 12 főre, 5 óra alatt. Az alapanyagok között kötelezően szerepelnie kell többek között a libamájnak, a skót lazacnak és fésűkagylónak, a holland borjúnak, illetve a Valrhona csokoládénak.

 

A cukrászok előtt sem áll kisebb kihívás, mint elkészíteni egy legalább 60 cm-es díszmunkát, tányérdesszertet 6 főre és 1 db gateaut (tortát) 8 főre. Domonkos Dávid a felkészülést májusban Malajziában kezdte meg, hiszen a csokoládé artisztika ilyen szintjét hazánkban már nem lehet fejleszteni. Így került ki az Academy of Pastry Arts Malaysia-ba.

A döntőben a séfek és cukrászok munkáját már commis-k is segítik, így Elek Richárd fiatal segítője a már Prágában is szerepelt Hack Barnabás (junior szakácsok között lett 3.), Domonkos Dávidé pedig Kiss Dániel (Kiss Családi Cukrászat, Lajosmizse).

 

Tavaly októberben Prágában rendezték a WACS közép-európai döntőjét, ahol a három versenyben – szakács, junior szakács és cukrász – összesen 4-en nyerhettek kvalifikációt a 2016-os világdöntőre. Különösen jól sikerült ez a megmérettetés nekünk, magyaroknak is, hiszen először sikerült világdöntőbe jutni, és rögtön két versenyben is.

Nem kevés munka és felkészülés áll a versenyzők mögött, hiszen március óta gyakorolnak, és tökéletesítik a versenyfeladatukat.

A versenyt és a magyar csapat szereplését folyamatosan követhetik a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Facebook oldalán: https://www.facebook.com/magyarnemzetigasztronomiaiszovetseg/

Fotók: MNGSZ