Magyar siker az online Olivier Roellinger nemzetközi szakácsversenyen

Forrás: turizmus.com

 2021. január 12. 18:34

Első helyen végzett az online megrendezett 2020-as Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny dél-kelet-európai régió szakács kategóriájában a BGE KVIK hallgatója.

Erdélyi Flóra, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának (BGE KVIK) vendéglátás szakirányos, felsőoktatási szakképzéses végzős hallgatója az első helyen végzett az online megrendezett 2020-as Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny dél-kelet-európai régió szakács kategóriájában, és emellett elnyerte a kategória közönségdíját is.

A versenyzők fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával kétféle ételt készítettek el, amelyet egy 3 perces videó formájában mutattak be a zsűrinek.

A három Michelin-csillagos, világhírű francia séf nevével fémjelzett Olivier Roellinger szakácsversenyt az Ethic Ocean/SeaWeb Europe, a FERRANDI Paris, az Yvon Bourges Catering School in Dinard és a Relais & Châteaux szervezetek hívták életre 2010-ben.

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban rendhagyó módon, online rendezték meg a neves nemzetközi versenyt. A versenyen első ízben a pincérek is próbára tehették tudásukat.

A versenyen 6 nemzet összesen 17 képviselője, köztük 3 pincér mérte össze tudását. A szakács kategória versenyzőinek a beküldött videóban nemcsak a receptjeiket kellett bemutatniuk, hanem indokolniuk kellett az alapanyag választásukat és bizonyítaniuk kellett a fenntartható halászat iránti elkötelezettségüket. Elvárás volt a videóval szemben, hogy figyelemfelkeltő és kommunikatív legyen, és ne derüljön ki belőle a versenyző neve és származási országa.

A beküldött versenyanyagot a neves szakemberekből álló zsűri mellett a nagyközönség is értékelte az interneten.

Íme, Flóra nyertes versenyvideója:

Erdélyi Flóra felkészülésében Hidvégi Hedvig, a BGE KVIK Vendéglátás Tanszékének tanársegédje vett részt. Flóra a legjobb minőségű, ám a környezetet kevésbé terhelő alapanyagokkal dolgozott, fő alapanyagai a makréla és a szívkagyló voltak. Elkészített profi étele a szuvidált makrélafilé, tintahal tintával színezett házi cannellonival, langyos céklasalátával, szívkagyló kocsonyával és fehérbor sabayonnal, a háziasszonyi étele pedig citrusos makrélavagdalt pisztáciás bundában, hagymás törtburgonya, narancsos párolt kelkáposztacsíkok és fokhagymás majonézmártás volt – tájékoztatta szerkesztőségünket az egyetem.

„Büszkék vagyunk rá, hogy a jelenlegi bizonytalan, rendkívül gyorsan változó helyzetben hallgatónk két díjat is nyert ezen a rendhagyó versenyen. Ez is bizonyítja, hogy kiváló gasztronómiai képzést kínálunk, oktatóink és hallgatóink is sikeresen alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez, a digitális távoktatás kihívásaihoz" – mondta el Lugasi Andrea, a BGE KVIK dékánja.