Magyar szakácsnak és cukrásznak is drukkolhatunk a világdöntőn

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 21. 12:15

A 105 tagországot és csaknem 10 millió séfet, gasztronómiai szakembert tömörítő World Association of Chefs Societes (WACS) által szeptember 25–27. között Thessalonikiben megrendezésre kerülő világdöntőn két magyar is képviseli hazánkat.

Elek Richárd (Fausto's, Budapest) a szakácsok között, Domonkos Dávid (Sugar! Design Cukrászat, Budapest) pedig a cukrászok között méri össze tudását a világ minden tájáról érkező versenytársaival.

Tavaly októberben Prágában rendezték a WACS közép-európai döntőjét, ahol a három versenyben – szakács, junior szakács és cukrász – összesen négyen nyerhettek kvalifikációt a 2016-os világdöntőre. Különösen jól sikerült ez a megmérettetés nekünk, magyaroknak, hiszen először sikerült világdöntőbe jutni, és rögtön két versenyben is.

Magyarok a WACS közép-európai döntőjén: Domonkos Dávid, Hack Barnabás, Elek Richárd


A világdöntőben a szakácsoknak négy fogást kell elkészíteniük 12 főre, öt óra alatt. Az alapanyagok között kötelezően szerepelnie kell többek között a libamájnak, a skót lazacnak és fésűkagylónak, a holland borjúnak, illetve a Valrhona csokoládénak.

A cukrászok el kell készíteniük egy legalább 60 cm-es díszmunkát, tányérdesszertet 6 főre és egy gateaut (tortát) 8 főre. Domonkos Dávid a felkészülést májusban Malajziában kezdte meg, hiszen a csokoládé artisztika ilyen szintjét hazánkban már nem lehet fejleszteni. Így került ki az Academy of Pastry Arts Malaysiába.

Academy of Pastry Arts Malaysia

A döntőben a séfek és cukrászok munkáját már commis-k is segítik, így Elek Richárd fiatal segítője a már Prágában is szerepelt Hack Barnabás (junior szakácsok között lett 3.), Domonkos Dávidé pedig Kiss Dániel (Kiss Családi Cukrászat, Lajosmizse).

A verseny és a magyar csapat szereplése folyamatosan követhető a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Facebook-oldalán.

A versenyről további érdekességeket talál a Vendéglátás magazin oldalán.