Magyar termékek a Bocuse d'Or fókuszában

Forrás: Vendéglátás

 2015. december 10. 17:50

A pesszimista verzió szerint 3000, az optimista szerint akár 10 ezer külföldi látogatót is Budapestre vonzhat jövő májusban a Bocuse d'Or európai döntője. A felkészülésről a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnökségének tagjai tartottak december 10-én sajtóbeszélgetést.

A rendezvény Budapestre csábításának ötlete Széll Tamás 2013-as kiváló lyoni debütálása után fogalmazódott meg a Magyar Bocuse d'Or Akadémiát épp akkor újraszervező elnökség tagjainak fejében. A kezdeményezésre a kormányzati szereplők is rábólintottak, így indult el az a folyamat, amelynek fontos lépéseként tavaly a stockholmi európai döntőn jelentették be, hogy London, Bécs és Lodz ellenében a magyar fővárosban rendezik meg a két év múlva esedékes következő kontinensviadalt – emlékezett vissza Hamvas Zoltán, a szervezet elnöke.

Az előkészületek azóta zajlottak, ám nagyjából most válnak nyilvánossá a kulisszák mögötti történések. December 13-án a Metro Vevőakadémián verseng majd egymással a nyáron kiírt pályázatra jelentkező és annak első köréből továbbjutó 11 tehetséges szakács a február 18-i döntőbe jutásért. Utóbbi már az európai verseny főpróbája is lesz, bár a FeHoVa kiállításon felállított nézőtéren „csak" néhány százan drukkolhatnak (míg májusra 1200-1500 fős lelátót építenek a Hungexpo G pavilonjában), de az alapanyagok és a szabályok megegyeznek majd a májusi versennyel. Utóbbi alapanyagait (egy húsfélét és egy halat) hivatalosan december 15-én jelentik be a Bocuse d'Or lyoni szervezői, és ekkor derül ki az is, mely 20 ország csapata versenyezhet májusban Budapesten. A februári döntőre egyébként nemzetközi újságíró-tanulmányutat is szerveznek, hogy hírünk minél többfelé eljusson a tavaszi rendezvényig.

Hamvas Zoltán nagyon bízik benne, hogy az európai döntő nem csupán a külföldi szakembereket és gasztroturistákat vonzza majd, hanem akár több ezer diákot és gyereket is, akik itt „fertőződnek meg" ezzel a hivatással, és a későbbiekben majd enyhíthetik a szakemberhiányt.

 

Magyar borok és látványos gálavacsora

A Bocuse-csapatok május 9-én érkeznek meg Budapestre, a verseny két hivatalos szállodájába, a verseny a SIRHA kiállításon május 10-én kezdődik és 11-én folytatódik, késő délután az eredményhirdetéssel zárul. Este nagyszabású, 900-1000 fős gálavacsorán látják vendégül a résztvevőket, kísérőket, szponzorokat a budavári Oroszlános Udvarban, 12-én csütörtökön pedig a Gourmet Fesztivál nyitányaként reggel 10 órakor Farewell Brunchra invitálják őket. És aki szeretne, természetesen a vasárnapig tartó fesztiválon is felfedezheti a magyar éttermek kínálatát.

A külföldiek programjában fontos szerepet kap nem csupán a budapesti, hanem a vidéki magyar gasztronómia bemutatása is, ehhez a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) tagjai nyújtanak segítséget saját népszerű fogásaikkal.

A szervezők viszont ragaszkodnak hozzá, hogy mind a verseny során, mind a kísérő étkezésekkor csak magyar bor kerüljön a poharakba, ezért januárban komoly válogatást tartanak a szóba jöhető tételek kiválasztása céljából. Bíznak benne, hogy ennek nyertesei között furmintok, hárslevelűek, kadarkák és bikavérek is szép számmal szerepelnek majd, bemutatva a magyar fajták sajátosságait.