Magyar tervező újította fel a Comói-tó feletti szecessziós grand hotelt

Forrás: turizmus.com

 2022. április 22. 15:20

A VarroDesignt kérte fel az Italiana Hotels a Comói-tónál, Brunatéban található szecessziós műemlék teljes felújítására, az épület koncepciójának és működésének újragondolására. A Nuvole Garden Hotel firenzei tulajdonosa emellett Uzsaly Márton 10 festményből álló sorozatára is megbízást adott.

Mindenki, aki járt már Comóban, ismeri a Brunatéba vezető funicolarét, azaz a hegyre vezető siklót, melynek tetején évtizedekig egy üres szecessziós épület állt. Az Achille Manfredini milánói építész által 1908-ban tervezett, egykor pompás grand hotelt 1910–11-ben építették és a milánói polgárság népszerű üdülőhelye volt.

A 20. század közepén olyan amerikai sztárok élvezték itt a dolce vitát, mint Marlon Brando, majd az épületet az 1960-as években a transzcendentális meditáció guruja, Maharishi Mahesh Yogi vásárolta meg. Az 1970-es évek óta többször is történtek próbálkozások az épület helyreállítására, de mégis sokáig elhagyatottan állt, sőt egy alkalommal tűz is kiütött benne, mielőtt az olasz szállodákat üzemeltető Italiana Hotelshez került.

A Comói-tó feletti sziklán magasló grand hotelben amerikai és olasz filmsztárok is rendszeresen megszálltak

Fotó: VarroDesign

Varró Zoltánra egy budapesti munkája, az Aria Hotel kapcsán figyelt fel Emilio Polillo firenzei üzletember, a hotelcsoport tulajdonosa, aki akkor már hat éve keresett belsőépítészt, hogy véget vessen az épület mostoha sorsának, és az eredeti fényéhez méltó szállodát hozzon létre.

„Emilio Polillo azzal keresett meg, hogy valami egészen különlegeset szeretne létrehozni, ami távol áll a hoteldesign-kliséktől. A megbízónknak tetszett, hogy merek nagyot álmodni és merészek az elképzeléseim” – meséli Varró Zoltán, aki egy kiürített műemléképületet látott az első bejáráskor.Ez a szálloda több száz méterrel a Comói-tó felett van, ahonnan nemcsak Milánótól Svájcig lehet ellátni, de sokszor még az is előfordul az hogy a felhők a hotel alatt úsznak el.„Amikor először jártam az épületben, elsőre ez a különleges helyszín érintett meg. Egy sziklaszirten találtam magam a tó felett. Azt éreztem hogy ez olyan, mint ahogy az istenek lakhelyét képzeltem gyerekkoromban, akik a felhők közül nézik, hogy az emberek mit csinálnak lent. Egy külön világot hozok itt létre, és elnevezzük a szállodát Nuvole Gardennek, azaz felhők kertjének” – mondja Varró Zoltán.

A designban hangsúlyos szerepet kapott a víz, a hegyek, a kertek és a felhők

Fotó: VarroDesign

A designban végül hangsúlyos szerepet kapott a víz, a hegyek, a kertek, a felhők, és a csodálatos épített környezet mellett a páva mint szimbólum, a comói kertek gyakori szereplője.

A designerek által felvázolt koncepcióban végig elmosódik a kint és bent határa. A beltérben mindenhol tetten érhető a kertek világa, a szálloda kertjébe viszont a comói villák grandiózus termeinek hangulatát emelte át a VarroDesign; a teraszon például egy hatalmas Sicis-mozaikot kandalló, kristálycsillár, mészkőből faragott fotel vesz majd körül.

A BLU éttermet a tó inspirálta, ide kerülnek majd Uzsaly Márton nagyszabású, vízalatti képei

Fotó: VarroDesign

A szálloda egyik központi terét, a BLU éttermet a tó inspirálta. Az ide betérő vendégek egy víz alatti világba csöppennek: a falakon különleges kékes színű, színátmenetes bársony függöny fokozza az élményt, melyet a ház többi textíliájával együtt maga Varró Zoltán tervezett; aki plafonra emeli a tekintetét a víz játékát láthatja csillogni, míg a szőnyegen kavics minta köszön vissza.Ennek a víz alatti miliőnek lesz a megkoronázása Uzsaly Márton óriási festményekből álló, vízre reflektáló sorozata. Ahogy a comói családok évszázadok óta megrendelői voltak a művészeknek, Varró Zoltán is fontosnak tartja, hogy a magyar festőművész munkái kerülnek a régi szecessziós palota falaira.

uzsaly_anna

Uzsaly Márton: Anna a L'Aqua Della Vita sorozatból

Fotó: Uzsaly Márton

Uzsaly először a Flow Caféban mutatta be a tíz óriási méretű képből álló L'Aqua Della Vita sorozatot, melyet a magyar közönség még május közepéig megtekinthet, mielőtt a képek a végleges helyükre kerülnek a Nuvole Garden Hotel éttermébe. A sorozat központi darabja az Anna című, 290 cm x 430 cm méretű vászonra készült olajfestmény, modellje a festőművész felesége volt.