Magyar utazási iroda sértette meg Azerbajdzsánt

Forrás: Index

 2014. november 23. 14:26

Egy budapesti székhellyel működő utazási iroda a megszállt Hegyi-Karabahba szervez utakat, ami Azerbajdzsán szerint illegális, és sérti országuk területi egységét – írta az Index.

A portál információi szerint Azerbajdzsán budapesti nagykövetsége vizsgálódik egy magyar utazási iroda által Hegyi-Karabahba szervezett utak ügyében – közölte az APA hírügynökséggel Hikmet Hadzsijev, az azerbajdzsáni külügyminisztérium szóvivője.

A Travel Scientists nevű vállalkozás The Caucasian Challenge címmel hirdeti az utazásokat a térségbe, amelyet Azerbajdzsán a magáénak vall. Felhívásukban arra intik ügyfeleiket, hogy ne pecsételtessék le az útlevelüket Hegyi-Karabahban.

Az azeri külügy hivatalos érdeklődést küldött az ügyben budapesti nagykövetségén keresztül. A külügyi szóvivő azt mondta, a céget alaposan megvizsgálják, és az illetékes szerveket is értesítik. Magyarország elismeri Azerbajdzsán területi integritását, a két ország között szoros baráti kötelékek vannak – mondta Hadzsijev.

Ugyanakkor az elfoglalt területekre irányuló turizmus szervezése az azeri illetékes szerint a nemzetközi jog figyelmen kívül hagyása és illegális. Komolyan fel kell lépni ezek ellen a cégek és szervezetek ellen – közölte Hikmet Hadzsijev.

Az említett utazási iroda weboldalát felkeresve meglehetősen kevés információ derül ki a cégről. Mint bemutatkozásukban írják, a céget egy bizonyos Mr. Aravind jegyzi, az indiai férfi felváltva él Budapesten és Indiában. A kizárólag angol nyelven elérhető weboldalon csak egy voicmail szám szerepel az Eötvös utca 2/1. alatti irodához. A cég ezzel a névvel az MKEH utazási irodai nyilvántartásában nem szerepel.

Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy az utazóknak nehéz követni a politikai változásokat - hasonló helyzet alakult ki pl. Ciprus kettéosztásakor is -, hiszen a turistát nem kell, hogy befolyásolja a nemzetközi konfliktusok alakulása, túl azon, hogy saját biztonságára mindenki ügyel.