Magyar vadszalámi tarolt a brit Great Taste Awards-on

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 24. 10:54

Közzétette idei díjazottjainak listáját a világ első számú kézműves és specialty termékeket felügyelő szervezete, az angol Guild of Fine Food (GFF).

35 élelmiszeripari terület megannyi kategóriájában hirdette ki 2021-es díjazottjait a világ legrégebben fennálló, egyben legnagyobb presztízzsel bíró kézműves-élelmiszeri iparkamarája, az angol Guild of Fine Food (GFF). Az élelmiszeripar BAFTA-díjának is nevezett Great Taste Awards évről évre a világ legjobb minőségű kézműves és specialty termékeinek mustrája, amelyre idén összesen 14 113 terméket neveztek be a világ 108 országából. Az 1994-ben életre hívott esemény tétje nem kicsi, miután az Egyesült Királyságban rangot jelentő csillagokat a termelők egy éven keresztül használhatják a díjazott termékek csomagolásán, jelezve a vásárlóknak: kiváló minőségű, egyedi árut tartanak a kezükben.

Az idei évben az Egyesült Királyság 355 szakértő és elfogulatlan ízlelője – köztük szakírók, étterem-tulajdonosok, kereskedelmi szakemberek és gasztronómiai médiaszemélyiségek – vettek részt a termékek vakkóstolásában a GFF iparkamara szigorú szabályrendszerét követve. A minőségi standardokat jól szemlélteti, hogy a közel 15 000 nevezett termék mindössze tizede nyerte el a legmagasabbnak számító 3-, illetve 2-csillagos értékelést a bíráktól.

Magyar paprikakülönlegességek, szőlőpálinka és füstölt áru is kapott csillagot

Fotó: GFF

A magyar kézműves élelmiszer-készítők számára büszkeségnek számít, hogy összesen 88 magyar terméket ismertek el a világon mindenütt elfogadott Great Taste csillagokkal.

A magyar díjazottak közül idén a legnagyobb sikert a paprikakülönlegességek aratták az angol ítészeknél. Így kiemelkedő, három csillagot hozhatott el Londonból a Best of Hungary gourmet deli szegedi csípős fűszerpaprikája, valamint a Fajszi Paprika Manufaktúra fűszerpaprika-olaja.

Szintén három csillaggal díjazták a Szicsek Pálinkafőzde Irsai Olivér szőlőpálinkáját.

Összesen 11 begyűjtött csillaggal taroltak az idén első alkalommal versenyző Venison Gusto füstölt vadhús-különlegességei, amire a Great Taste történetében még nem volt példa. A magyar versenyző termékeit a Cured Meat & Charcuterie füstölt áru kategóriában értékelték kiválóra. Olyan hungarikumok arattak zajos sikert, mint a vízibivalykolbász vagy a sertésmentes csípős paprikás szarvas szalámi.

Az eredmények ITT tekinthetők meg.