Magyarok az International Catering Cup döntőjében

Forrás: turizmus.com

 2019. január 23. 08:20

Ezen a héten elkezdődik a rendezvénygasztronómiai cégek legrangosabb versenye a Sirha kiállításon, Lyonban.

A megmérettetés egyik legfontosabb célja, a catering szakma egyesítése mellett, az iparág felfrissítése és a megújulás elősegítése a versenyből fakadó kulináris inspirációkon keresztül.

Magyarországon az első nemzeti válogatót a 2018-as Sirha Budapest szakkiállításon rendezték meg, ahol a résztvevők megmérettetésének a díja hazánk képviseleti joga volt a nemzetközi színtéren. Az első hazai versenyen négy cég képviseltette magát, melyek közül, a szoros verseny végén a dobogó legfelső fokát Kasuba László, Balázs Gergő és Volenter István, vagyis az Albatros-Expo Catering Kft. csapata foglalhatta el.

Kasuba László, Volenter István és Balázs Gergő

Fotó: turizmus.com

A csapat vezetője Kasuba László, az Albatros-Expo Catering Kft. sous chef-je korábban a Parlamentben, illetve a Michelin-csillagos Borkonyhában szerzett tapasztalatokat. A csapat másik tagja Balázs Gergő a Stefánia Palota és Honvéd Kulturális Központ séfje, de a NATO magyar követségének is dolgozik.

A coach, pedig aki a csapatot folyamatosan támogatja a 67 Étterem & Bistro korábbi séfje és a Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke, Volenter István, aki a 2018-as Bocuse d’Or magyar döntőn második helyet szerzett. Külön büszkeség, hogy a verseny francia elnöke Volenter Istvánnak eddigi pályafutása és munkái alapján lehetőséget adott arra, hogy a kóstoló zsűri tagja is legyen.

Ahhoz, hogy a nemzetközi megmérettetésen is megállják a helyüket, rendkívül kreatívnak és felkészültnek kell lenniük, így a csapat a tavalyi magyar döntő után már neki is állt az edzésnek. A legutóbb elkészített ételeket elemeire bontották, és teljesen újra gondolták, fél éve pedig intenzíven készülnek a versenyre az olaszországi La Peca étterem 2 csillagos chef-jének, Nicola Portinarinak a segítségével.

A nemzetközi versenyt 12 éve rendezik meg, Magyarországon kívül most Oroszország mutatkozik be szintén első alkalommal 10 másik ország mellett. A verseny most először kettő helyett három napos lesz, mely időszak alatt a versenyzőknek számot kell adniuk képességeikről, kreativitásukról és gyakorlati tapasztalataikról.

A verseny 24-én kezdődik az alapanyagok kiválasztásával, illetve a munka előkészítésével. A második napon a versenyzők elkészítik az ételeket, és a nap végén elhelyezik őket a hűtőautókban. A harmadik napon pedig a korábban előkészített ételeket a Sirha kiállítás nyitónapján büféasztalra tálalják. A magyar csapat a kettes boxban versenyzik majd.

A versenyen elkészítendő ételek:

-        Előétel: kacsa és a mája

-        Meleg előétel: pisztráng, rákkal töltve

-        Főétel: töltött sertéskaraj, egy féle körettel

-        Desszert: mangó és a csokoládé, francia stílusú torta és soufflé formában

További részletek a Vendéglátás Magazin oldalán olvashatók.