Magyarország a 10. legjobb borturisztikai desztináció

Forrás: turizmus.com

 2021. december 30. 18:28

Egy, a Bounce által készített tanulmány a világ legjobb borturisztikai desztinációt gyűjti össze olyan tényezők alapján, mint a borfogyasztás és -termelés, a szőlőültetvények és bortúrák száma, valamint egy üveg bor átlagos ára. A listán Magyarország a 10. helyre került.

Nem meglepő módon ezek a tényezők országonként eltérőek, ezért a lista összeállítása előtt 26 országot jártak végig, ahol értékelték a fogyasztást, a termelést, az exportot, a szőlőültetvények, a bortúrák számát és egy palack bor átlagos árát is.

A szempontok mindegyikére 10 pontot kaphattak a desztinációk, majd ezt átlagolták a sorrend felállításához. A tanulmány által összegyűjtött és elemzett adatok nagy része az OIV State of the World Vitivinicultural Sector in 2020 című jelentéséből származik.

bor_123rf

A listán Magyarország a 10. helyen végzett

Fotó: 123rf.com

A rangsor első helyét Olaszország, a legnagyobb bortermelő foglalja el a maga 400 szőlőfajtájával és 100 ezer lakosra vetített 82 millió hektoliter borával. Második helyen a legjobb bortúrákkal rendelkező és legnagyobb borfogyasztó ország, Portugália szerepel, harmadik helyen pedig a legtöbb szőlőtermesztésre használt területtel rendelkező Spanyolország áll.

borturizmus

Idén Magyarország is bekerült a legjobb 10 borvidék közé, Franciaország, Új-Zéland, Görögország, Chile, Argentina és Ausztrália után, megelőzve a szomszédos Romániát és Ausztriát is.

Országunkban a Bounce adatai alapján 18,5 millió hektoliter bort iszunk és 28 millió hektolitert termelünk 100 ezer főre vetítve 67 ezer hektárnyi területen. 100 ezer főre 667 bortúra jut Magyarországon és egy üveg bor ára átlagosan 4,32 dollár (1400 forint). Ezzel 4,23 lett az összesített átlagpontszáma hazánknak.