Magyarország a díszvendége a krakkói nemzetközi borászati szakkiállításnak

Forrás: MTI

 2016. november 16. 16:50

Magyarország a díszvendége a szerdán kezdődött Enoexpo krakkói nemzetközi borászati szakkiállításnak - mondta a vásár megnyitóján résztvevő Gál Péter, a földművelésügyi tárca helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár szerint a csúcsminőségű termékeket bemutató magyar kiállítók tovább erősíthetik a magyar borexportot a jelentős lengyelországi piacon.

Gál Péter elmondta: a Lengyelországba irányuló magyar borexport évek óta folyamatosan nő. "Ez egy olyan hullám, amelyet a magyar borászoknak érdemes kihasználni, hiszen Lengyelország a magyar bor hagyományos, dinamikusan fejlődő piaca" - mondta, hozzátéve: Lengyelországban a magyar borért évek óta többet fizetnek a magyarországi borexport átlagáránál.

Wisniewski Anna, a krakkói magyar főkonzulátus gazdasági attaséja elmondta: Magyarország tartósan a tizedik legjelentősebb beszállító a lengyel borpiacon, amelynek mennyisége eléri a 258 millió litert, és éves szinten 7 százalékkal bővül. A növekedés a jövőben is fennmaradhat, hiszen az egy főre jutó lengyelországi borfogyasztás még mindig jelentősen elmarad az európai átlagtól - tette hozzá.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) közleménye szerint a Krakkói Vásárközpontban szervezett borvásárra idén több mint 13 ezer szakmai látogatót várnak.
A 60 négyzetméteres önálló magyar standon 26 termelő kapott lehetőséget arra, hogy a magyar bormustrán díjat nyert boraival bemutatkozzon a lengyel közönségnek - áll a közleményében.