Magyarország a'la carte – a belföldi MICE-kereslet növeléséért

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2016. április 05. 15:25

Négy vidéki régió bevonásával, a belföldi hivatásturisztikai kereslet élénkítése céljából szervezett szakmai rendezvényt az üzleti turizmusban érdekelt döntéshozók számára a Magyar Turizmus Zrt. – tudatta a társaság.

A Bálna Budapestben március 31-én tartott, színes programokkal, újszerű, vizuális élményekkel gazdagított rendhagyó eseményen négy vidéki régió – Balaton, Pécs-Villány, Hortobágy és környéke (Debrecen), valamint Tokaj-Mád – üzleti turizmus számára érdekes helyszíneit és szolgáltatóit mutatták be, különös hangsúlyt helyezve a bor és gasztronómiai kínálatra a Gasztroélmények Évében.

A közel 300 fős rendezvény fővédnöke Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter köszöntő beszédében hangsúlyozta: „Az együttműködés meghozta az eredményeket a turizmusban is. Az, hogy a turizmus eredményei tavaly és az elmúlt években is rendre rekordokat döntöttek, a szaktárca, a szakmai szervezetek és a turisztikai vállalkozások példaértékű együttműködésének köszönhető."

 

Magyarország hivatásturisztikai helyszíneinek és szolgáltatásainak külföldi népszerűsítése eddig is hangsúlyos szerepet kapott a Magyar Turizmus Zrt. életében, azonban szinte teljesen új területnek számít a nemzeti marketingtevékenységben a vidéki üzleti turizmus belföldi népszerűsítése. A Magyar Turizmus Zrt.-n belül működő Kongresszusi Iroda stratégiai céljai között – a hazánkban megrendezett nemzetközi konferenciák, sportesemények számának növelése és a budapesti helyszínek népszerűsítése mellett – a vidéki konferencia-helyszínek hatékonyabb piacra segítése is szerepel. Ezen a területen kíván erősíteni a társaság oly módon, hogy a külföldi megrendelők mellett a hazai üzleti szférát is bevonja, felhívja a döntéshozók figyelmét a belföldi szolgáltatók hivatásturisztikai kínálatára. Az ebbe az irányba történő nyitás apropóját az utóbbi években megvalósult fejlesztések adják, melyek eredményeként a hazai szolgáltatók is egyre magasabb színvonalon tudják kiszolgálni a különböző céges rendezvényeket, konferenciákat és ösztönző utakat.

A Magyar Turizmus Zrt. által – a magyarországi rendezvénypiacról – gyűjtött statisztikai információk szerint folyamatosan nő a belföldi rendezvények száma. A cél, hogy ebből a növekedésből egyre több vidéki helyszín profitáljon. 2015-ben 338 magyar szövetségi rendezvényt és 1430 magyar céges rendezvényt tartottak hazánkban. A szövetségi rendezvények száma 30%-kal, a céges rendezvények száma pedig több mint 23%-kal nőtt 2014-hez képest. Az összes szövetségi rendezvény 62%-a, a céges rendezvényeknek pedig 73%-a volt magyar tavaly. Ez az arány is jól mutatja, hogy jelentős potenciál rejlik még a belföldi üzleti turizmusban.

A Magyar Turizmus Zrt. további újszerű akciókat is tervez a magyarországi MICE-kínálat népszerűsítése érdekében. Proaktív értékesítési stratégiával bővíti szakmai partnerei körét és regionális marketingigazgatóságai bevonásával gyűjti a vidéki üzleti turizmus szolgálatába állítható újdonságokat, amelyeket releváns partnereinek kiajánl.