Magyarország legnagyobb rózsakertje nyílik Fertődön

Forrás: MTI

 2015. április 09. 15:03

Június első hetében átadják a fertődi Esterházy-kastély helyreállított Rózsakertjét 430 fajta rózsával, valamint Angolkertjét és Északi parkját. A kastélyhoz tartózó Lés-erdő rekonstrukciója is befejeződik május végére.

A fejlesztés nemcsak a fertő-parti térség, hanem a régió turisztikai fejlődését is szolgálja – hangsúlyozta Firtl Mátyás, a térség országgyűlési képviselője a kastélyban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. Mint kifejtette, az Eszterháza Központ, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. (KAEG Zrt.) és a fertődi önkormányzat közös munkája nyomán már nem csupán zenei programokat lehet kínálni Fertődön, a látogatók a kulturális örökség mellett a terület természeti értékeivel is megismerkedhetnek.

A politikus elmondta azt is, hogy a kormány „eltökélt szándéka" az Eszterháza Központhoz tartozó nagycenki Széchenyi-kastély felújítása is, mert a turisztikai régió így egyfajta zarándokhellyé válhat, ahol Joseph Haydn és Liszt Ferenc mellett gróf Széchenyi István hagyatéka, munkája is megismerhetővé válik.

Fotó: Eszterháza.hu

Bodrogai László, az Eszterháza Központ főigazgatója elmondta, hogy június első hetében adják át a fertődi  Esterházy-kastély Rózsakertjét, Angolkertjét és Északi parkját. A 200 millió forintos fejlesztést száz százalékban európai uniós forrásból tudták megvalósítani. Összesen 90 ezer négyzetméternyi terület újult meg, ahol mintegy 2400 cserjét, 9000 rózsát és 105 fát ültettek. Emellett hétezer négyzetméternyi útfelületet újítottak fel és húszezer négyzetméternyi bozótos területet tisztítottak meg.
A Rózsakertben 430-féle rózsafajt ültettek. A főigazgató szerint az 1908-ban, gróf Cziráky Margit által alapított kert Magyarország legnagyobb rózsakertje lesz. A következő években szeretnék bővíteni az ott megtalálható fajok számát, így génbankként is funkcionál majd a terület. Tervezik a Rózsakert melletti Cziráky Margit-féle üvegházrendszer felújítását is, amelynek tervei jövő év elejére készülnek el.

Az 1906-ban kialakított Angolkertben megújították a sétautakat és növényismertető táblákat helyeztek ki. Az Északi parkban a faállományt állították helyre.

A kastélyhoz tartózó, de a KAEG Zrt., az Eszterháza Központ és a fertődi önkormányzat tulajdonában lévő Lés-erdő tavaly júniusban kezdődött rekonstrukciója is befejeződik május végére. A mintegy 250 millió forintos, száz százalékban az Európai Unió által támogatott fejlesztés révén a történeti terület 176 hektáron újult meg.

A főigazgató elmondta azt is, hogy a fertődi kert rekonstrukció csak egy fejezete az épített és természeti örökség megmutatásának, mert ebben a hónapban kezdődik a pannonhalmi növénykert telepítése, ahol tízezer levendulát és ötezer más évelő növényt ültetnek.