Magyarország nyerte a Bocuse d'Or európai döntőjét

Forrás: MTI/turizmus.com

 2016. május 11. 19:01

Magyarország nyerte a Bocuse d'Or Europe Budapesten rendezett versenyét, Széll Tamás és csapata ezzel történelmet írt. Az ezüstöt Norvégia, a bronzérmet Svédország viheti haza.

A Széll Tamás séf, Szabó Kevin commis, Vomberg Frigyes coach és Szulló Szabina csapatkapitány alkotta magyar csapat, valamint a norvégok és a svédek mellett Franciaország, Izland, Finnország, Hollandia, Svájc, Belgium, Dánia és Észtország csapata lehet majd ott Lyonban a 2017. január 24–25-én rendezendő Bocuse d'Or világdöntőn.

A döntőbe jutott országok pontszámai:

  1. Magyarország 1335 pont
  2. Norvégia 1282 pont
  3. Svédország 1272 pont (+ a legjobb commis különdíja)
  4. Franciaország 1265 pont (+ a legjobb húsétel különdíja)
  5. Izland 1226 pont (+ a legjobb halétel különdíja)
  6. Finnország 1197 pont
  7. Hollandia 1171 pont
  8. Svájc 1158 pont
  9. Belgium 1126 pont
  10. Dánia 1110 pont
  11. Észtország 1049 pont

A díjátadó után Széll Tamás elmondta, hogy négy és fél hónap szinte pihenés nélküli munka áll mögöttük. Csapatával nagyon erősnek érezték a munkájukat, ezért azt várta, hogy az első ötben végeznek, vagy elcsípnek egy különdíjat. "Mindig lehet fejlődni, de a mai versennyel 95 százalékig elégedett vagyok" – jegyezte meg.

 

A friss kontinensbajnok csapatával csütörtökön még nekiáll mosogatni és takarítani, majd két hónap pihenés után, augusztus végén kezdi a felkészülést a világdöntőre. Reményeik szerint addigra megérkezik a 2017-es világdöntő pályázati dokumentációja és a hústéma, majd télre a haltéma. Augusztus végétől ismét négy hónapnyi kemény felkészülés következik.

 

Azzal, hogy Széll Tamás megnyerte a Bocuse d'Or európai döntőjét, Magyarország még inkább felkerült a világ gasztronómiai térképére, bekerült a gasztronómiai elitklubba – mondta az eredményhirdetést követően a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke.

Niklai Ákos kiemelte: ez a díj a teljes magyar gasztronómiában és szállodaiparban dolgozókat arra kötelezi, hogy a továbbiakban még jobb teljesítményt és minőséget nyújtsanak a vendégek kiszolgálásában Magyarországon. Ez nagy feladatot ró a szakmára, ami elől nem térhet ki.

 

Jelezte ugyanakkor, hogy például az oktatásban is adódnak feladatok, azt a mostani díj és a Michelin-csillagok fényében újra kell gondolni, Széll Tamás ugyanis sok fiatalnak lehet példaképe.

Az elnök utalt arra, hogy Széll Tamás elsősége csapatmunka eredménye, amit ennek megfelelően kell értékelni. Dicsérte a szervezőket az esemény világszínvonalú megrendezéséért és a kiváló minőségű alapanyagok biztosításáért.

A nyertes magyar csapat: Széll Tamás, Szulló Szabina, Vomberg Frigyes és Szabó Kevin

A nyertes magyar csapat: Széll Tamás, Szulló Szabina, Vomberg Frigyes és Szabó Kevin