Magyarország tagja lett az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Bizottságának

Forrás: MTI

 2014. június 04. 20:50

Június 4-től négy éven át Magyarország is tagja a Szellemi Kulturális Örökség Megőrzése Kormányközi Bizottságának, így közvetlenül is részt vesz az UNESCO szellemi kulturális örökség politikájának alakításában.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO 1945-ben alakult, és jelenleg 195 állam a tagja. A szellemi kulturális örökség megőrzését szolgáló, 2003-ban létrehozott egyezményhez 161 tagállam csatlakozott. A Kormányközi Bizottságnak 24 tagja van, Magyarország - az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Egyezmény Részes Államainak Közgyűlése döntésének értelmében - június 4-én ezek közé a tagok közé nyert felvételt - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-vel.

A Kormányközi Bizottság az UNESCO szellemi kulturális örökséggel összefüggő tevékenységének legfőbb szakmai irányító testülete. A szervezet dönt a szellemi kulturális örökség politikájának fő irányairól, az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Alapjának forráselosztásáról, továbbá arról, hogy mely örökségelemek kerülnek fel a reprezentatív elemek, a sürgős védelmet igénylő szellemi kulturális örökségek, valamint az örökség megőrzését szolgáló programok és tevékenységek listájára.
Magyarország 2006-ban csatlakozott az egyezményhez és azonnal tagja lett a szintén az évben alakult Kormányközi Bizottságnak.

Immáron 19 magyar elem szerepel a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékében, köztük a mohácsi busójárás, a matyó népművészet, valamint 12 országgal közös felterjesztés eredményeként a solymászat is felkerült az UNESCO reprezentatív listájára. 2011-ben a táncház módszert vették fel a szellemi kulturális örökség megőrzését szolgáló legjobb gyakorlatok regiszterébe.

A nemzetközi elismerések mellett a legnagyobb eredmény a hagyományaikat, értékeiket naponta megélő és gyakorló közösségek egyre növekvő száma - fogalmazott az Emmi. Az e célokat szolgáló tevékenységek irányítója a minisztérium, szakmai koordinálója a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum keretében működő Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság.