Magyarország turizmusa jobban teljesít

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2014. november 20. 16:52

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) friss statisztikái alapján hazánk turisztikai teljesítménye az év első nyolc hónapjában jelentősen meghaladta a világátlagot.

2014-ben tovább folytatódik a nemzetközi turistaérkezések számának növekedése

Az UNWTO World Tourism Barometer című – előzetes statisztikai adatokra alapozott – jelentése szerint a nemzetközi turistaérkezések száma (781 millió turistaérkezés) világszinten 4,8%-kal (36 millióval) nőtt 2014 első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A fejlett országokban kissé gyorsabb (5,8%-os) volt a növekedés, mint a fejlődő országokban (+3,7%). Magyarország turisztikai teljesítménye jelentősen meghaladja a világátlagot: a vizsgált időszakban 7,6%-kal nőtt a nemzetközi turistaérkezések száma hazánkban, a nemzetközi turisztikai bevételek pedig közel 10%-os növekedést mutattak az előző év azonos időszakához képest. Magyarország csaknem valamennyi versenytársánál is jobban teljesített. (Táblázat a részletes magyar nyelvű összefoglalóban: http://szakmai.itthon.hu/statisztika)

„A nemzetközi turizmus a növekvő globális feszültségek ellenére várakozáson felül teljesít” – hangsúlyozta Taleb Rifai, a Turisztikai Világszervezet főtitkára, az ebola vírus kapcsán pedig hozzátette, hogy „pillanatnyilag korai lenne az ebola turizmusra gyakorolt teljes körű hatásairól beszélni. A vírus a jelenlegi várakozások szerint nem érinti jelentős mértékben a szektort.” (Az érintett afrikai országok együttes részesedése a világ nemzetközi turizmusából 1% körüli.) Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) októberben ülésezett, az ott elhangzottakat idézve Taleb Rifai hangsúlyozta, hogy „nincs szükség a nemzetközi utazások vagy kereskedelem általános korlátozására”.

A turistaérkezések számával párhuzamosan a bevételek is emelkednek

Néhány kivételtől eltekintve az adatot szolgáltató desztinációk többségében a turistaérkezések száma mellett a bevételek is növekedtek 2014 eddigi hónapjaiban. A bevételek alapján legfontosabb úti célok közül bővülést regisztráltak Makaóban (+12,9%), az Amerikai Egyesült Államokban (+5,3%), Németországban (+4,0%), Olaszországban (+3,9%), Spanyolországban (+3,8%) és az Egyesült Királyságban (+3,6%).

Kína megerősíti pozícióját a küldőpiacok élén

A nemzetközi turisztikai költés szerint tíz legnagyobb küldőpiac közül az első helyen álló Kínát 16,4%-os növekedés jellemezte. Jelentősen bővültek a nemzetközi utazásokra fordított kiadások továbbá Franciaországban (+9,7%), Olaszországban (+7,5%) és az USA-ban (+5,6%). Az orosz utazók 2014 vizsgált időszakában 4,4%-kal többet áldoztak külföldi utazásokra, ezzel szemben az Egyesült Királyság turisztikai kiadásai 13,2%-kal csökkentek. Oroszország kapcsán az elemzés kiemeli, hogy az egyes desztinációkat eltérően érinti az orosz kiutazások visszaesése (a kiutazások száma továbbra is jelentős, a kiadásokban várható csökkenés), az elmúlt időszakban több tour operator csődje is nehezítette az orosz kiutazó turizmus alakulását.

A május–augusztusi időszakban 5,2 százalékkal nőtt a nemzetközi légi közlekedés

A ForwardKeys adatai szerint a nemzetközi légi közlekedés jó eredményeket ért el a május–augusztusi időszakban: az 5,2%-os forgalomnövekedés hátterében a régiók/kontinensek közötti utazások 6,3%-os, illetve a régión belüli utazások 4,4%-os bővülése áll. A legdinamikusabb emelkedés az Amerikából (6,9%) és az Ázsiából (6,5%) induló járatok forgalmát jellemezte. Az Európából induló járatok forgalma 4,1%-kal, az Európába érkezők száma pedig 6,2%-kal növekedett.

A kedvező trendek 2014 hátralévő hónapjaiban is folytatódnak

A geopolitikai helyzet és az egészségügyi kockázatok következtében a turisztikai szakemberek kevésbé optimisták, de így is pozitív várakozásokkal tekintenek a 2014. szeptember–decemberi időszakra.

Az eddigi adatok összhangban vannak a UNWTO 2014-es előrejelzésével. Az egész évet tekintve a nemzetközi turistaérkezések számának növekedése várhatóan 4–4,5% között lesz. A becsült növekedési ütem kismértékben tér el a 2013-as értéktől (+4,7%), azonban meghaladja a hosszú távra előre jelzett évi átlagos 3,8%-os növekedést 2010 és 2020 között. Európa esetében 3–4% közötti növekedés várható a Turisztikai Világszervezet várakozása szerint.

A jelentés részletes magyar nyelvű összefoglalása a Magyar Turizmus Zrt. szakmai oldalairól letölthető: http://szakmai.itthon.hu/statisztika.