Árnyékot vetett Magyarország beutazó turizmusára a szomszédos háború

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. március 08. 16:13

Megállította az év eleje óta tartó, pozitív tendenciát a hazai turizmusban a szomszédunkban kitört háború. Az orosz piaccal dolgozó turisztikai vállalkozások számára a március egyértelműen elveszett, de a többség bízik a gyors kilábalásban.

Bár a közvetlen légi közlekedés leállása miatt lényegében megszűnt a turisztikai jellegű utazás Oroszország és Magyarország között, az Oroszország-specialista utazásszervező, az 1000 Út Utazási Iroda – más szolgáltatókhoz hasonlóan – átmenetinek tartja a jelenlegi állapotot és bízik a béketárgyalások sikerében.

 

Az utaztatói piac kivár

A jelenlegi helyzet egyelőre elsősorban az iroda beutaztatási üzletágát sújtja. Partnereik az utakat vagy későbbi időszakra tervezik át, vagy lemondják. "Nem könnyű helyzet, de a Covid-időszak megedzette a megmaradt cégeket. Reméljük, hogy a feszültség hamarosan békés úton rendeződik és fokozatosan ismét fejlődésnek indul a beutazó turizmus" – nyilatkozta lapunknak Varga Tamás, az 1000 Út marketing- és üzletfejlesztési igazgatója.

A kiutazást tekintve jobbnak tartják a kilátásokat: Ukrajnába nem voltak szervezett útjaik, az oroszországi programok a terveik szerint tavasztól indulnak Szentpétervárra és Moszkvába. Az utasaik többsége kivár, a helyzet javulását remélve.

„Felszabaduló kapacitásainkat átcsoportosítottuk és a menekültek elszállásolásában segédkeztünk" – jelezte a szakember. Elmondta azt is, hogy a konfliktus kirobbanása előtt szinte a teljes évben stabil forgalommal lehetett kalkulálni a két küldőországból, a pravoszláv ünnepek, újévi időszak és a tavasztól őszig tartó főszezon természetesen mindig magasabb beutazószámokat hozott.A forgalom földrajzi eloszlása tekintetében a három fő desztináció Budapest, Hévíz és Hajdúszoboszló, az orosz vendégek többsége jellemzően ezt a három hazai települést választja úti céljául. Hajdúszoboszló mutatóit tovább erősíthették volna a debreceni repülőtérre érkező közvetlen járatok, a Wizz Air ugyanis decembertől Moszkvával és Kijevvel kötötte össze a cívisvárost.

 

Jó indulás után lemondások Hévízen

„Az elmúlt két hét eseményei erőteljesen rontottak a forgalmi kilátásokon, lemondások nem csupán az orosz és ukrán piacról érkeztek, hanem Németországból is, szerencsére csekély számban" – számolt be negatív tendenciáról szerkesztőségünknek Pálffy Tamás, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.  A veszteség a nagyobb szállodákban havonta több mint 1000 vendégéjszakát is kitehet, ami rövid távon mindenképp fájdalmas, hosszú távon – extra munkával – azonban egyelőre pótolhatónak tűnik a kiesett forgalom az ügyvezető szerint.Közvetlen légi járat hiányában, a városban tartózkodó orosz, illetve ukrán turisták pár nappal meghosszabították itt-tartózkodásukat, amíg kerülő úton, jellemzően Törökországon keresztül haza nem tudtak utazni – tudtuk meg.

Nem lesz könnyű kiegyensúlyozni Hévíz turizmusának az orosz és az ukrán turisták elmaradását

Fotó: Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft.

Pedig különösen jól indult az idei év, a konfliktus kirobbanása előtti időszakban folyamatosan növekvő foglalási kedv volt jellemző, az év egészére nézve biztatóak voltak a számok és a tendenciák.

A szakember tájékoztatása szerint a 2019-es „csúcsév" óta ugyan visszaesett, de a konfliktus kirobbanása előtt így is jelentős volt az orosz és az ukrán beutazóforgalom Hévízen. A KSH adatai szerint 2019-ben a vendégek 7,7 százaléka, a vendégéjszakák 17,7 százaléka érkezett Oroszországból; az ukrán vendégek 1,2 százalékot, az az általuk eltöltött vendégéjszakák 3,3 százalékot jelentettek. Saját, belső, nem a teljes kereskedelmi szálláshely-állományt lefedő adataik alapján tavaly az orosz vendégek aránya 3,7 százalék, míg a vendégéjszakáké 8,4 százalék volt Hévízen.Hiányuk azért is fájó, mert ez a vendégkör az átlagosnál hosszabb időtartamra érkezik Magyarországra, magas költés jellemzi.A vendégérkezés elsősorban az ünnepekhez kapcsolódóan (például a pravoszláv karácsony idején) jelentős, de az orosz és ukrán vendégek aránya a város vezető szállodáiban a hagyományos egészségturisztikai szezonban, tavasszal és ősszel is magas. A vendégforgalomban jelentős bázist jelentenek a beutaztató irodák, emellett a közvetlenül foglaló vendégek száma is folyamatosan növekedett – sorolta a ügyvezető.

 

A fürdővárosok az újabb válság kárvallottjai az MSZÉSZ szerint

„Még ki sem lábaltunk a Covid-válságból, itt a következő csapás" – foglalta össze tömören álláspontját Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek szövetségének elnöke. A kieső forgalomban leginkább érintett Hévízen durván 10 ezer vendégéjszaka volt bent a foglalási rendszerekben a tavaszi hónapokra. A márciusiak már elvesztek, de már áprilisra is folyamatosak a lemondások – mondta. Hajdúszoboszló vonatkozásában hasonló tendenciáról számoltak be az MSZÉSZ tagszállodái, de a konfliktus a többi fürdőváros vendégforgalmát is negatívan érinti. Az elnök szerint mindenki komoly mínuszokkal számol, és arra készül, hogy az első félév az orosz és ukrán piac tekintetében elveszett. „A légi közlekedés, és ezáltal a forgalom az év második felére talán visszaépülhet" – adott hangot reményének a szakember.

 

Egyelőre pótolhatónak tartják a veszteséget a szállodaláncok

„Az idei év elejétől a koronavírus hatása a turizmusra csökken, január közepétől folyamatosan élénkült a foglalási kedv, február közepén már biztató előrejelzési beszámolókat készíthettünk. Az utóbbi két hét eseményei viszont megváltoztatták ezt a képet, február vége óta a rendszereinkben lévő orosz és ukrán foglalások egy részét törölték, a többit – habár az egyéni vendégek kivárnak– valószínűsíthetően szintén törölni fogják" – nyilatkozta lapunknak Mácsai Péter, az Ensana brand magyarországi klaszterigazgatója.

A nagy számú törölt foglalás miatt új előrejelzési beszámolót kellett készíteniük, a tavaszi hónapok eredménye csökkenést mutat. Az Ensana öt magyarországi szállodája (a Danubius korábbi gyógyszállodái – a szerk.) közül egyébként négyben (Hévízen és Budapesten) jelentős az orosz küldőpiac részesedése, a vendégforgalom 2016 után folyamatosan emelkedett, s az utóbbi négy évben az orosz vendégéjszakák száma már megelőzte a német ajkú vendégek által eltöltött éjszakák számát. Jó hír, hogy klasszikus európai küldőpiacokra egyelőre nincs hatással az orosz–ukrán helyzet, illetve a belföldi turizmus az idei évben is kifejezetten erősnek ígérkezik. „Bízunk benne, hogy ezekről a piacokról érkező foglalásokkal részben pótolni tudjuk a kieső orosz vendégek számát" – mondta a szakember.Döntően Budapestre koncentrálódott az orosz és ukrán vendégforgalom az elmúlt öt hónapban a Danubius Hotels városi szállodáiban. Ebben az időszakban az orosz turisták aránya az összforgalom 4-5 százalékát tette ki, Oroszország az öt legfontosabb küldőország között szerepelt a láncnál. Az ukrán piacról kisebb arányban, nagyjából feleennyi vendég érkezett a DH egységeibe.

„Jelenleg leginkább rövid távon látjuk előre a háború hatását, azonban úgy gondoljuk, hogy a térséget érintő bizonytalan helyzet az idei évi turizmusra egészében is hatással lehet. Áprilisi foglalásuk kapcsán még kivárnak az egyéni vendégek, de márciusra már sok lemondás érkezik. Szintén a konfliktushelyzet miatt megnövekedett az aznapi foglalások aránya is" – tájékoztatta szerkesztőségünket Bogár Zoltán, központi üzletfejlesztési igazgató.

A Hunguest Hotels szállodái hagyományosan a belföldi vendégkörre építenek, a külföldi vendégek a tavalyi év nyarától kezdtek újra visszatérni házaikba. "Jelenleg üzemelő szállodáinkban az oroszországi beutazó turizmus nem jellemző a koronavírus-járvány kitörése óta. A Hunguest Hotel Aqua-Sol hosszú évek óta népszerű az ukrán vendégek körében, de Ukrajna a hajdúszoboszlói szállodában sincs a top küldőország között" – tájékoztatta szerkesztőségünket Labossa Lajos marketing- és kommunikációs igazgató. A háború kirobbanásakor ukrán vendégeik hamarabb elutaztak, illetve bent lévő foglalásaikat lemondták.