Majdnem megduplázódott a vendéglátás forgalma egy év alatt

Forrás: turizmus.com

 2022. május 11. 12:47

Az egy évvel ezelőtti alacsony bázishoz képest, amit a koronavírus második hulláma elleni védekezések korlátozó hatása okozott, márciusban 98,7 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene, 124 százalékkal pedig az árbevétele.

Az első negyedévben így 80,9 százalékkal nőtt a volumen, ami jelentős gyorsulás a tavalyi negyedik negyedévi átlagos 59 százalékos növekedéshez képest, így kismértékben hozzájárulhat a GDP növekedés gyorsulásához is az első negyedévben - olvasható Suppan Gergelynek, a Magyar Bankholding vezető elemzőjének turisztikai-gazdasági elemzésében. Prognózisa szerinta következő hónapokban folytatódhat a vendéglátói szektor helyreállása, azonban az orosz-ukrán háború miatti óvatosság némileg fékezheti a kilábalást. A második és harmadik járványhullám ellen hozott tavaly év eleji korlátozó intézkedések miatt a következő hónapokban még látványos növekedést mutathat a vendéglátás az alacsony bázis miatt. Azonban a teljes helyreálláshoz a nemzetközi turizmus helyreállása is szükséges, ami csak fokozatos lehet. Ennek megfelelően a vendéglátás helyreállása leginkább a belföldi turizmus által kiemelten érintett területeken látványos, míg a külföldi vendégek által domináns területeken még kissé elmarad - hangsúlyozza az elemző.

A korlátozások szinte teljes feloldása élénkítheti az európai turizmust, azonban a kilátásokat rontja a háború miatti óvatosabb magatartás, valamint az energia és élelmiszerárak drasztikus emelkedése, ami érdemben ronthatja a vásárlóerőt. Az Európán kívüli vendégek fogadása jóval lassabban állhat helyre. Nagyobb hazai sportrendezvények újra jelentősebb számú külföldi nézőt vonzhatnak.

A vendéglátás teljes helyreállásához a nemzetközi turizmus helyreállása is szükséges, ami csak fokozatos lehet

Fotó: 123rf.com

Az elemző arra is rámutat, mivel számos tömegfesztivál tavaly még elmaradt, így az ebből származó vendéglátóhelyi forgalom tavaly még kiesett, azonban ha idén a terveknek megfelelően megrendezésre kerülnek, a harmadik negyedévben is meredeken javulhat a szektor teljesítménye.

A vendéglátás ugyanakkor számos nehézséggel szembesült az elmúlt időszakban, egyrészt a fokozott munkaerőhiány miatt jelentősen emelni kell a béreket, másrészt az elszálló energiaárak és egyes élelmiszerek árai miatt elkerülhetetlennek tűnik a kétszámjegyű áremelkedés - szögezi le Suppan Gergely.