Május végén kinyit az első Veszprémi Borszalon

Forrás: turizmus.com

 2024. április 18. 15:53

Május 24-én első alkalommal nyit ki Veszprémben a város legújabb gasztronómiai rendezvénye, hogy aztán negyedévente újra és újra összehívja azokat, akik a borfogyasztásra mint kulturális és közösségi eseményre tekintenek.

Egyre többen vannak azok, akiknek egy közös borozás során sokkal fontosabb az, hogy hányféle különböző tételt kóstolhatnak és ismerhetnek meg ahelyett, hogy deciliterben mérjék az estéjüket. Ezek az emberek pedig közösségekbe, klubokba szerveződnek, pont, ahogy Veszprémben is a belváros legnépszerűbb bakelit- és borbárjában, a Wine&Vinylben.

A hely tulajdonosa, Zsandár Tamás két éve szervez hétről hétre telt házas borklubokat, amelyeken már Magyarország összes borvidékének egy-egy neves borásza vagy borkereskedője képviseltette magát, de nemegyszer külföldi tételek is terítékre kerültek.

A borklubok népszerűsége indította el a gondolatot, hogy a klubok után megnyíljon az első borszalon is, ennek pedig idén május 24-én jön el az ideje.

A történelmi Várban található akadémiai székház borospincéjében a május végi napon egy sétáló borkóstolót szerveznek.

„Megérkezéskor minden vendég kap egy üres poharat, ezután pedig rájuk van bízva, hogy milyen sorrendben, milyen tematikát követve kóstolják meg a kiállítók tételeit” – mondta Zsandár Tamás, a Veszprémi Borszalon ötletgazdája az eseményt bemutató sajtótájékoztatón Veszprémben. „A sétálókóstoló kuriózuma nem csak ebben a kötetlen formában rejlik, hanem abban is, hogy a borokról személyesen azok a borászok vagy borkereskedők mesélnek, akik a legtöbbet tudják róluk. Éppen ezért a borszalon azoknak is üdítő élmény lehet, akik még csak ismerkednek a borkultúra sokszínűségével, és azoknak is, akik már jártasak benne.”

Május 24-én érkezik az első Veszprémi Borszalon

Fotó: Veszprémi Borszalon

A Veszprémi Borszalon iránt már annak meghirdetésekor nagy volt az érdeklődés, hiszen egy igazi polgári kikapcsolódást kínál az embereknek. Ez a polgári gondolkodás pedig történelméből adódóan átjárja Veszprém városát. Porga Gyula polgármester is erre tért ki, aki felidézte, hogy Veszprém 2023-ban büszkén viselte az Európa Kulturális Fővárosa címet, aminek az egyik célja az volt, hogy a lehető legtágabban értelmezzék a kultúrát, beleértve a gasztronómiát is, valamint megerősítsék a helyi közösségeket.

„Jó látni, hogy a programév elérte a célját, hiszen a Veszprémi Borszalon éppen azokra a közösségekre épít, akiknek közös az érdeklődésük, szívesen töltik el egymás társaságában hasznosan és minőségileg a szabadidejüket” – mondta a városvezető.

Az akadémiai székház udvaráról csodálatos panoráma nyílik a veszprémi Szent István-völgyhídra. A helyszín képviseletében dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora és az MTA-VEAB elnöke úgy fogalmazott, öröm látni, hogy Magyarországon a borfogyasztás kezd valóban minőségi kultúrává válni. Ezt a tendenciát erősítve pedig örömmel állt a kezdeményezés mellé ő maga is.

A rendezvényre első alkalommal 11 hazai borász és borkereskedő hivatalos, az érdeklődőket közel 50 különböző tétellel várják.