Májusra befejeződik a szegedi partfal rekonstrukciója

Forrás: MTI

 2015. április 14. 14:42

Május végére elkészül a szegedi partfal rekonstrukciója – közölte Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője kedden a 2,21 milliárd forintos összköltségű árvízvédelmi beruházás helyszínén.

A következő időszak legfontosabb feladata az új védművek műszaki ellenőrzése – mondta a szakember sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: ennek részeként elkezdődött a mobilgát tartóoszlopainak műszeres terheléses vizsgálata. A legkisebb, 60 centiméteres magasságú oszlopoknak egytonnás, a rakpart északi és déli lejárójánál található 180 centiméteres tartóelemeknek pedig 7,5 tonnás terhelést kell kibírniuk.

 

A következő lépésként teljes hosszában elvégzik majd a mobilgát próbaszerelését, a helyére kerül valamennyi támoszlop és betétgerenda. A számítások szerint a mobilgátat 24 óra alatt össze tudják állítani az árvízvédelmi szakemberek, ami bőségesen elegendő, mivel egy Maroson érkező árhullám esetében 4-7 nap, egy felső-tiszai áradásnál egy-két hét időelőnye van a védekezőknek – tudatta az igazgató.

Az árvízvédelmi beruházást kivitelező Swietelsky Magyarország Kft. vezette konzorcium a következő hetekben elvégzi a háttöltés rendezését, elkészíti a parti sétány térburkolatát és a helyükre kerülnek az új, előregyártott lejárói is – közölte Kozák Péter.

A szegedi belvárosi partfal rekonstrukciója során mintegy 2,1 kilométeres gátszakaszon az útszinthez képest 3-4 méteres mélységig szivárgást gátló résfal épült, a régi támfal előtt pedig teljesen új, vasbeton köpenyfalat emeltek. A mentett oldalon szivárgórendszert alakítottak ki, a járdaszintet pedig megemelték. A beton mellvédet részben visszabontották, a megmaradó szerkezet tetejére mobil árvízvédelmi fal kerülhet.