Már 750 szolgáltató van fent az ételmentő platformon

Forrás: turizmus.com

 2023. február 28. 14:34

Az elmúlt két és fél évben a Munchon keresztül összesen félmilliárd forintnyi forgalmat bonyolítottak le a partner üzletek és vendéglátóhelyek, akik a platform segítségével optimalizálni tudták a feleslegüket, miközben extra bevételre tettek szert.

A hazai vendéglátóhelyeknek lassan három éve kell megküzdeniük a különböző problémákkal. A 2020-as bezárások után a többszörösére emelkedett energiaárak és alapanyagárak jelentenek nekik gondot. Az éttermek megnövekedett költségeihez hozzáadódnak a megemelkedett bérköltségek is. A vendéglátóhelyek a nehézségeket áremeléssel, elbocsátásokkal, illetve innovatív megoldásokkal próbálják túlélni.

Sikeres a Munch ételmentő programja

Fotó: Munch

Egy ilyen innovatív megoldás lehet a Munch ételmentő platform is, amelynek a segítségével minimalizálni lehet a felesleget és az elveszettnek hitt költségből bevételt lehet generálni – írja közleményében a vállalkozás,

Az ételmentő platformon ma már több mint 750 partner optimalizálja a feleslegét országszerte és együttesen nagyjából 500 millió forint forgalmat bonyolítottak le. A partnerek között ott a SPAR és a Starbucks, de ugyanúgy megtalálhatók a helyi vállalkozások, családias vendéglők és éttermek, zöldségesek, pékségek, cukrászdák és már szállodák, illetve virágboltok is.

"Talán a legnagyobb nehézséget most az alapanyagok beszerzése jelenti, hiszen míg eddig egy helyről be tudtuk szerezni a legtöbb dolgot, most mindent a lehető legolcsóbb helyről próbálunk meg berendelni, ami rengeteg plusz időt, erőforrást és türelmet kíván. Nem beszélve arról, hogy mindenhol van minimum rendelés és kiszállítási költség is, ami az olyan kis helyek esetében, mint mi, nem éppen ideális – nyilatkozta Fanó Nóra, a ClassyBistro tulajdonosa – Mivel mi egy kis vállalkozás vagyunk, ezért a Munch használata nagyon sokat segít abban, hogy a megmaradt jó minőségű élelmiszert beszerzési áron el tudjuk adni, a teljes veszteség és kidobott beszerzési költségek helyett. Ráadásul nem egyszer fordult elő az, hogy a munchos vásárlók teljes áron is visszatértek."

A Munchnak már a kezdetektől az volt a célja, hogy a magyar vendéglátóhelyek a lehető legkönnyebben be tudják építeni a platformot a működésükbe és ne kelljen plusz erőforrást allokálni rá,.

"Már a kezdetektől azt a visszajelzést kaptuk, hogy a Munch akkor lehet sikeres, ha a partnereknek nemcsak egy környezettudatos lehetőséget nyújtunk, hanem a valós pénzügyi problémáikra is egy egyszerű megoldást nyújtunk. A mai napig ez lebeg a szemünk előtt akár egy helyi étteremről van szó, akár egy országos szinten jelenlevő üzletláncról. Ezen a spektrumon minden vendéglátóhelyet és élelmiszerüzletet szívesen várunk, hiszen ha csupán napi 2-3 csomagot sikerül értékesíteni, évente az is több millió forintot jelent" – mondta Perepelica Kirill, a Munch társalapítója.

A Munchot 2020-ban négy fiatal hozta létre, akik a modern technológia eszközét felhasználva harcolnak az ételpazarlás ellen. Egy olyan platform, amin keresztül éttermek, pékségek, boltok és szállodák kedvezményesen értékesítik az el nem adott, de jó minőségű ételeket. A Munchcsal mindenki könnyedén tehet az ételpazarlás ellen, miközben jókat eszik – jó áron!