Már biciklikre is köthető felelősségbiztosítás

 2014. március 13. 13:01

Az európai tendenciák azt mutatják, minél többen kerékpároznak egy országban, annál nagyobb az általános közlekedésbiztonság. Újdonság, hogy az Aegon lakásbiztosításai olyan felelősségbiztosítással rendelkeznek, amelyek a kerékpárosként okozott károkra is kiterjednek.

Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kerékpáros közlekedés. Tavasszal, a jó idő beköszöntével egyre többen indulnak munkába vagy iskolába biciklivel. Az európai tendenciák azt bizonyítják, hogy minél többen kerékpároznak egy országban, annál nagyobb az általános közlekedésbiztonság. Ennek egyik oka, hogy az autósok jobban odafigyelnek a kerékpárral közlekedőkre, a másik pedig, hogy a sok biciklisáv fokozza a biztonságot – ez derült ki az Európai Kerékpárosok Szövetsége (European Cyclists' Federation, ECF) munkaanyagából is, amit a 2020-ig tartó Európai Közlekedésbiztonsági Akcióprogram tervezéséhez készítettek.

 

Magyarországon tavaly az első félévben a személyi sérüléses közúti balesetek, a balesetben meghalt személyek, valamint az ittasan okozott balesetek száma is csökkent. 2013. január 1. és június 30. között összesen 6 650 személyi sérüléssel járó közúti baleset történt, csaknem 5 %-kal kevesebb, mint 2012 azonos időszakában. A balesetet okozók 12%-a kerékpáros, míg a közúti balesetek 59 %-át a személygépkocsi vezetők okozták. A tehergépkocsi vezetők a balesetek 10 %-áért, az autóbusz vezetők pedig továbbra is az összes baleset 1 % - áért felelősek a rendőrség statisztikái szerint.

Az Aegon arra bíztatja a kerékpárosokat, hogy kössenek biztosítást. http://www.aegon.hu/mini-biztositas/kerekpar-biztositas/kerekpar-biztositas.html Ezzel nemcsak kerékpárjukat, hanem saját magukat is biztosíthatják. A megfelelő biztosítási konstrukció kártérítést nyújt például baleset, rablás, lopás esetére csakúgy, mint a természeti károkra. Az Aegonnál kötött lakásbiztosítások túlnyomó többsége ráadásul olyan felelősségbiztosítási fedezettel is rendelkezik, amely a kerékpárosként okozott felelősségi károkra is kiterjed.