Már konkrét programokra és beruházásokra is felajánlható a chipsadó tíz százaléka

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 15. 12:23

A népegészségügyi termékadó 10 százalékát mostantól az aktív életmódot elősegítő programokra és fejlesztésekre is fel lehet ajánlani.

2023. augusztus 1-jével jelentős változásokon ment keresztül a 2011 óta hatályos népegészségügyi termékadó (NETA), közismert nevén a chipsadó – írja közleményében az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK).

Ez az adófajta az egészségügyileg nem hasznos élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását, az egészséges táplálkozás és az aktív életmód előmozdítását, valamint az egészségügyi célú programok finanszírozásának javítását szolgálja. Az adófizetésre kötelezett cégek a befizetendő adó 10 százalékát prevenciós programok megvalósítására ajánlhatták fel, hasonlóan a magánszemélyek 1+1 százalékához.

A mostani változtatás értelmében a felajánlott pénzügyi forrást már nemcsak kommunikációs és szemléletformáló kampányokra, hanem olyan konkrét programokra és beruházásokra is fel lehet használni, melyek az egészséges étkezés népszerűsítését, az aktív életmód ösztönzését szolgálják, valamint az élménysport és a szabadidős tevékenységek térnyerését mozdítják elő.

Az aktív életmódot elősegítő programokra és beruházásokra is felajánlható a chipsadó tíz százaléka

Fotó: 123rf.com

További átalakulást jelent, hogy ezeknek a pénzeszközöknek a felhasználását az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ felügyeli majd az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OÉGYI) helyett, így a felajánlások is az aktív turisztikai szervezethez futnak be a jövőben. A legfontosabb cél, hogy a 10 százalékos felajánlásokból olyan programok valósuljanak meg, melyek közvetlenül támogatják az egészséges- és aktív életmód fejlődését. Ennek érdekében elsősorban egészségmegőrző, főleg a mindennapi testmozgást népszerűsítő akciók indulnak, ezen belül pedig a gyerekeknek, iskolásoknak szóló aktivitások kiemelt figyelmet kapnak.

Azok a cégek, amelyek NETA fizetésére kötelezettek, az augusztus 1-jén hatályba lépett módosított törvény értelmében már az augusztus 20-ai határidős adóbefizetésük 10 százalékának felajánlásával közvetlenül tudják támogatni az egészségtudatos életmódot elősegítő, jövőbeni programokat.