Márciusban nyílik meg a szolnoki repülőmúzeum

Forrás: MTI

 2015. december 17. 17:04

A nagyközönség előtt 2016 márciusában nyílik meg Szolnok interaktív repülőmúzeuma szimulátorokkal, 4D mozival, harci kalandpályával. A beruházás 2,7 milliárd forintba kerül.

A RepTárban helyet kapnak azok a harci repülőgépek, helikopterek és légvédelmi fegyverek, amelyeket a magyar haderő az elmúlt száz évben használt. A Közép-Kelet-Európában egyedülálló múzeumban szimulátorokon és 4D moziban lehet megtapasztalni a repülés élményét, be lehet ülni egyes gépekbe, és military kalandpálya is várja majd a vállalkozó szelleműeket. A múzeum 60 ezer négyzetméternyi alapterületen, 4500 négyzetméternyi fedett kiállítótérrel várja az érdeklődőket.

A szolnoki repülőmúzeum

A szolnoki repülőmúzeum

Fotó: MTI/Bugány János

 

A fejlesztést bemutató rendezvényen Szalay Ferenc polgármester elmondta: a tervezett ütemben épülő, ennek megfelelően fél év alatt célegyenesbe érkezett beruházás nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Kelet Európában is egyedülálló kulturális attrakciót nyújt majd az ide látogatóknak. A polgármester szerint ezzel a beruházással Szolnok olyan szintre lépett, mely lehetővé teszi, hogy a turizmus a város meghatározó ágazatává, bevételi forrásává és munkalehetőségévé váljon. Ehhez azonban egységes gondolkodásra és egy olyan közös marketingstratégiára van szükség, amelyben a repüléstörténeti kiállítóhely a mágnes – fogalmazott. Reményeik szerint a RepTár jövő tavasztól látogatók tömegeit vonzza majd Szolnokra, ám ahhoz, hogy a települést az ide érkezők ne csak kirándulóhelyként tartsák számon, belátható időn belül építeni kell egy új termálfürdőt, amely néhány napra itt is tartja a vendégeket.

Baranyiné Sárközi Erika, a helyi önkormányzat fejlesztési osztályának vezetője arról beszélt: befejeződött a komplexum központi épülete, az indóház felújítása. Ez az építmény Magyarország legrégebbi, ma is álló vasúti épülete, ahol 1847. szeptember 1-jén Kossuth Lajos Széchenyi István jelenlétében mondott pohárköszöntőt, amikor átadták az ország második vasútvonalát.

Felépült a hangár is, amelyben 21 gép kap helyet. Jelenleg a digitális eszközök finomhangolása és tesztelése zajlik. Emlékeztetett arra, hogy Szolnokon korábban is népszerű volt a katonai repüléstörténeti kiállítás, az azonban a helikopterbázis tőszomszédságában, a város szélén kizárólag szabadtéren, ezért időszakosan volt látogatható. A korábbi tárlathoz képest jelentősen bővültek a megtekinthető gépek és fegyverek. Az új múzeum jól megközelíthető helyen, Szolnok belvárosában, egész évben fogadja majd az érdeklődőket.