Márciustól működik az Eszterháza Központ

Forrás: MTI

 2014. március 02. 20:37

Március 1-jén jön létre az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont, amelynek feladata a fertődi Esterházy-kastélyegyüttes működtetése lesz.

A kormány február elején határozott a központ létrehozásáról. Az új intézmény a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központból való kiválással alakul meg abból a célból, hogy a fertődi Esterházy-kastélyegyüttes a közép-európai régió és Európa egyik kulturális-szellemi központja és Magyarország egyik meghatározó kulturális-turisztikai helyszíne lehessen.


Az Eszterháza Központ a Miniszterelnökséget vezető államtitkár irányítása alatt álló, gazdasági szervezettel rendelkező központi költségvetési szervként, fertődi székhellyel működik majd; szervezeti egységei az Esterházy-kastélymúzeum és a Haydn Kutatóközpont lesznek.


Az Eszterháza Központ feladatai közé tartozik a nemzeti és egyetemes kulturális örökség megóvása és közkinccsé tétele, a külhoni magyar közösségek kulturális identitását erősítő és fejlesztő programok és a kulturális örökséggel kapcsolatos közművelődési feladatok megszervezése, valamint a magyar történeti, művészeti és művelődéstörténeti értékek külföldi megismertetése.
Az új intézmény feladatai között lesz a hozzá tartozó ingatlanok kulturális alapú és értékelvű megóvása, kulturális célú fejlesztése, hasznosítása és üzemeltetése, szakmai adattárak és gyűjtemények, nyilvánosan hozzáférhető kutatószolgálat működtetése, a kulturális javak tudományos értékvizsgálat alapján történő felkutatása és dokumentálása.


A jogszabály az Eszterháza Központ feladatai között említi tudományos gyűjteményeinek gyarapítását, állományvédelmét és hozzáférhetővé tételét, valamint művészeti programok, előadások, rendezvények, fesztiválok, képzések szervezését és lebonyolítását is.


A Haydn Kutatóközpont keretében az intézmény felelős lesz továbbá régi zenei sorozatok, fesztiválok, kamarazenei koncertek, konferenciák, mesterkurzusok, képzések megszervezéséért, elsősorban Haydn és kora szellemében.


L. Simon László kormánybiztos korábban elmondta, hogy az Iparművészeti Múzeumból Fertődre kerül többek között az Esterházy-kincstár, valamint más, a hercegi családhoz kötődő műtárgyegyüttes. Ezek őrzése, restaurálása, kutatása, bővítése szintén az Eszterháza Központ feladata lesz, így klasszikus múzeumi tevékenységet is ellát majd.
Első lépésként felújítják a fertődi kastély nyugati szárnyát, ahol korábban iskola működött, erre 1,5 milliárd forintot biztosított a kormány. Az új intézményben nyár végén nyílhat meg az első kamarakiállítás, míg az első állandó tárlat 2015-től fogadhatja a közönséget.