MaReSz-közgyűlés és EventHub: Megújulás előtt a hazai rendezvényszakma

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2021. november 25. 10:28

A rendezvényszervező szakma hazai újraértelmezése, a stratégiai partnerségek kialakítása és az új képzési lehetőségek segíthetik leginkább a szakmát a pandémiát követő újraindulásban – hangzott el a Magyar Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége (MaReSz) idei éves közgyűlésén.

„2021-ben a túlélésért küzdöttünk, és ha a rendezvények megtartásában nem is, ebben sikeresek voltunk" – kezdte az elmúlt időszak értékelését a Normafa Rendezvényházban tartott közgyűlésen Ganczer Gábor, a MaReSz elnöke. Elmondta: a szövetség eredményesen lobbizott azért, hogy a rendezvényszervezők is bekerüljenek a kedvezményezettek körébe, és megkapják ugyanazokat a támogatásokat, amelyeket a turizmus szektor egyéb szereplői; ez sokat segített a képzett munkaerő legalább részleges megtartásában.

A Normafa Rendezvényházban tartotta meg éves közgyűlését a MaReSz

Fotó: MaReSz

A MaReSz saját piackutatása szerint a 2020/2021-es időszakban a szektor a rendezvények 80 százalékát elveszítette a 2019-es évhez képest.

A közgyűlésen elhangzott, hogy sikerként tekintenek a 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulás felfüggesztésére és a reprezentációs adó járulékának csökkentésére, és tovább fognak lobbizni ezek 2021. december 31-ét követő meghosszabbításáért. Szintén fontos lobbicél, hogy a rendezvények fogalomkörén belül hivatalosan is létrejöjjön az „üzleti rendezvény" kategória, ennek megszületése jelentősen megkönnyítené a rendezvénytípus külön kezelését.

A MaReSz sokat dolgozott a jogértelmezések és jogi ajánlások terén is: a könnyebb értelmezhetőség kedvéért összeállítottak egy anyagot a rendezvényekre vonatkozó szabályozásokról és az egyes rendezvénytípusok szerint táblázatba rendezve elérhetővé tették.

A koronavírus-járvány okozta nehézségek még inkább felhívták a figyelmet az oktatás, utánpótlásképzés és a tapasztalatcsere fontosságára. A leállás időszakában a MaReSz online formában tartotta Event Hub rendezvényét az innovatív online megoldások és a digitális rendezvények technikai sajátosságai témákban. A következő Event Hub már személyes jelenléttel zajlott a Magyar Turisztikai Program Alapítvány (MTPA) és a szakmai társszövetségek közös eseményén, a Rendezvény ReStart 2021 konferencián, amely az újraindulásra, a MICE szektorra, illetve a nemzetközi sportesemények és a kulturális rendezvények témakörére koncentrált. Ugyanitt együttműködési keretmegállapodást írt alá a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) és a MaReSz, azzal a céllal, hogy a két szervezet összehangolja elméleti és gyakorlati tudásbázisát, kapcsolatrendszerét, így is támogatva az egyetem hallgatóinak gyakorlati tapasztalatszerzését és munkaerő-piaci integrációját, a szakmának pedig megkönnyítve a minőségi munkaerő-utánpótlást.

A MaReSz elnökségének véleménye szerint időszerű a rendezvényszervező szakma hazai újradefiniálása, ezért a szövetség hamarosan új kommunikációs kampánnyal jelentkezik: a stratégiai partnerségek és a kreativitás hangsúlyozásával elsősorban a szakma presztízsének emelését szeretné elérni.

Szintén a paradigmaváltás fontosságát hangsúlyozta a közgyűlés vendégeként Békefi Anna, a Magyar Kongresszusi Iroda ügyvezetője. Elmondta, hogy bár a rendezvényszakmát eddig a turizmus egyik ágának tekintették Magyarországon, külföldi tapasztalatok alapján kollégáival együtt úgy látják, hogy a rendezvényipar saját törvényszerűségekkel bíró önálló üzletág. Békefi Anna hozzátette: idén szakértői csoportjuk felállítására tudtak koncentrálni; többek között új, Hágából érkezett értékesítési igazgatóval erősítették a Magyar Kongresszusi Iroda csapatát. David Bodor rövid bemutatkozásában elmondta, hogy az iroda munkáját elsősorban nemzetközi tapasztalataival fogja segíteni.

Szó esett a MaResz 2022-re tervezett rendezvényeiről is. Február végére időzítenék a Hungexpo új Kongresszusi Központjában a tavaly elmaradt Event Touch eseményt „A rendezvényszervezés jövője" címmel. A tervek szerint hamarosan elindulhat a rendezvényszervezés megújult díjrendszere, a Flash Award is, a díjátadó középpontjában a rendezvényszakma komplexitásának bemutatása áll majd.

A közgyűlést a MaReSz Event Hub szakmai délután követte fókuszban az aktuális képzési és együttműködési lehetőségekkel. Elsőként Bacsi Krisztina, a Magyar Turizmus Akadémia (MTA) szakmai vezetője ismertette az MTA aktuális képzési kínálatát. Elmondta, az akadémia célja, hogy a gyakorlatban is jól hasznosítható, magas színvonalú és naprakész szakmai tudást biztosítson. Széles spektrumú – a szakképzésre és a felsőoktatásra épülő –, sokoldalú felnőttképzési programokat, valamint e-learning képzéseket futtatnak, és dolgoznak ki folyamatosan, amivel elsősorban a megváltozott piaci és munkatársi igényekre való felkészülést kívánják támogatni.Bacsi Krisztina a szakmai szövetségekkel való együttműködés kapcsán kiemelte: a MaReSz javaslatait is várják, amelyek alapján újabb, a rendezvényszakma igényeire releváns válaszokat adó képzési programokkal szélesíthetik portfóliójukat.

Bacsi Krisztina

Fotó: MaReSz

Szalók Csilla, a BGE Turizmus-Vendéglátás Intézetének vezetője az egyetem és a MaReSz között létrejött keretmegállapodás kapcsán a sokoldalú együttműködési lehetőségekre hívta fel a figyelmet, majd bemutatta azokat a platformokat, amelyek a cégek és a hallgatók munkaerő-piaci ajánlatainak és igényeinek egymásra találását segítik. A gyakorlati idejüket töltő hallgatókat a BGE Online Karrier Platformján lehet elérni, míg az évente egyszer egy hétig nyitott BGE Virtuális Állásbörzén a cégek álláslehetőségeket, projektmunkákat és szakmai gyakorlati lehetőségeket hirdethetnek az egyetem hallgatóinak.

Az Event Hub zárásaként Botond Szabolcs, a Magyar Turisztikai Program Alapítvány társelnöke ismertette a 2021 áprilisában megalakult szervezet eddigi eredményeit és céljait. Elmondta, hogy a széles körű rendezvényipari összefogást a Covid-járvány negatív hatásainak orvoslására hozták létre. Idén már két rendezvényt tartottak: júniusban szervezték a Rendezvény ReStart konferenciát, majd útnak indították a Rendezvény MeetUp kerekasztal-sorozatot. Botond Szabolcs az alapítvány céljai között kiemelte a naprakész adatbázis-építést, az akkreditációs (minősítő) rendszer kidolgozását, a kutatás és képzés támogatását, valamint az érdekképviseleti és lobbitevékenységet.