MaReSz-közgyűlés extrákkal

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2017. június 07. 22:18

Szakmai nappal egybekötött közgyűlést tartott 2017. június 7-én a Magyarországi Rendezvényszervezők és - szolgáltatók Szövetsége (MaReSz).

A Hungexpo 25-ös pavilonjában megtartott közgyűlést két szakmai előadás tarkította. Rögtön az elején Bánhegyi Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese számolt be a szeptember végén bemutatásra kerülő turizmusstratégiáról. Elmondta: megújul az MTÜ keretén belül működő Kongresszusi Irodával kapcsolatos stratégia is. Az MTÜ továbbá azt tervezi, hogy új MICE-katalógust (print és online verzió) jelentet meg.

Bánhegyi Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese

Fotó: Frame4Studio

Új alapra helyezik a turizmushoz fűződő kutatásokat is, ennek jegyében már a nyár folyamán új elemzőközpont alakul az ügynökségen belül. Az MTÜ elsődleges célja, hogy magas költésű, prémium turistákat vonzzon Magyarországra, valamint 2,5 napról 3,5 napra növelje a turisták tartózkodási idejét.

Az új országmárka létrehozása érdekében jelenleg párhuzamosan zajlik egy külföldi és egy belföldi kutatás, az első eredmények augusztus közepére születnek meg. A márkát ezekre alapozva, de a szektor szereplőivel együttműködve szeretnék kialakítani – hangsúlyozta.

Kérdésre válaszolva elmondta: az MTÜ-nek jelenleg nincs egységes stratégiája arra nézve, miként működik majd együtt a szakmai szervezetekkel, de szívesen folytatnak velük párbeszédet, és szeretnének sokkal transzparensebbek lenni.

 

Iparűzési adó és vendéglátási limit

A közgyűlésen Ganczer Gábor, a MaReSz elnöke egyebek mellett elmondta: információik szerint a kormány továbbra is a Soroksári útnál, a Finta Stúdió tervei alapján szeretné megépíttetni az új kongresszusi központot.

Az elnök ezenkívül lát kormányzati akaratot arra vonatkozóan, hogy felemelik a gyógyszerészkonferenciák résztvevőinek jogszabályban meghatározott vendéglátási limitösszegét.

Rókusfalvy Gábor, a MaReSz alelnöke arról számolt be, hogy az iparűzésiadó-ellenőrzésekkel kapcsolatban elindultak az egyeztetések, többek között a Magyar Utazási Irodák Szövetségével.

Benyhe Ildikó alelnök a Kongresszus- és konferenciaszervezés tagozat eredményeit összegezte. Elmondta, hogy a gyógyszerészkonferenciákra vonatkozó vendéglátási limit emelése ügyében összeállítottak egy anyagot, ezt elküldték az MTÜ-nek, a visszajelzések alapján pedig bíznak a pozitív fejleményekben.

Több biztosítótól ajánlatot kértek be a rendezvénylemondásra szóló biztosításról, a lehetőségekről nyár végén tájékoztatják majd az elnökséget.

A megújuló Kongresszusi Iroda ügyében szeretnék felvenni a kapcsolatot az MTÜ-vel (a szövetség korábban már kidolgozott egy koncepciót az iroda megerősítésére, ami Benyhe Ildikó szerint különösen az új kongresszusi központ kapcsán lesz fontos, méghozzá annak átadása előtt már évekkel).

 

Megrendezik a Catering Cup itthoni selejtezőjét

Vaskó Tünde elnökségi tag beszámolt a Rendezvénytechnikai tagozat döntéséről, miszerint oktatást, ill. tréningeket indítanak el annak érdekében, hogy a szövetség tagjai jobban megismerjék ezt a területet.

A szövetség pályázatot írt ki egy új szövetségi logóra, de mivel nehéz olyan logót kiválasztani, amely a szerteágazó tevékenységű szövetség összességét képviseli, úgy döntöttek, hogy a régi logót újítják meg.

Bemutatták a szövetség új honlapját is, amely nagy mennyiségű információt fog tartalmazni mind a tagok, mind a külső érdeklődők részére.

Hegyi Attila elnökségi tag a Rendezvénygasztronómia tagozat képviseletében elmondta, hogy szeretnék megrendezni a catering cégek világversenye, a Lyonban kétévente megrendezésre kerülő Catering Cup magyarországi selejtezőjét, a versenykiírás egy hónapon belül megjelenik a szövetség honlapján.

Bacsi Krisztina előadása

Fotó: Frame4Studio

Bacsi Krisztina főtitkár a tréningekről tartott beszámolót, Varga-Szabó Andrea elnökségi tag pedig egyebek mellett elmondta, hogy a szövetségnek jelenleg 102 tagja van, 10 új tag vár belépésre, és a legutóbbi tagdíjemeléssel stabilizálódott a szövetség pénzügyi helyzete.

A közgyűlésen bemutatkozott Duca Andrea, a Rendezvényügynökség tagozat vezetője, valamint Parti János, a Rendezvényhelyszín tagozat vezetője.

 

Mitől sikeres a kiállítási részvétel?

Ezt követően sor került még egy előadásra, Reményiné Tihanyi Klára, a Hungexpo kiállítási igazgatója beszélt arról, mi a kiállítások szerepe a marketingkommunikációban, illetve hogyan érdemes felkészülni a sikeres kiállítási részvételre.

A B2B kiállítások soha nem látott népszerűségnek örvendenek, a közönségvásárok közül pedig azok sikeresek, amelyek jól körülhatárolt célcsoportnak szólnak (pl. FeHoVa) – mondta el elöljáróban.

A sikeres megjelenés legelső lépése a megfelelő kiállítás kiválasztása, ahol jelen vannak az adott piac legfontosabb szereplői, hiszen egy rendezvény csak így tud igazi találkozóhellyé válni.

Reményiné Tihanyi Klára, a Hungexpo kiállítási igazgatója

Fotó: Frame4Studio

Fontos, hogy meghatározzuk a részvétel pontos célját (pl. új értékesítési csatornák felkutatása, konkurenciafigyelés), elegendő időt szánjunk a szervezés egyes elemeire, jól válasszuk meg a stand helyét, majd úgy alakítsuk ki a standot, hogy megállásra késztessen, felkeltse a figyelmet és invitáló legyen, ragadjunk meg minden lehetőséget arra, hogy kiállítóként kitűnjünk a tömegből (pl. reklámok, attrakciók, pályázati felhívás útján), a standszemélyzet legyen motivált és felkészült,  a kiállítás befejeztével pedig vessük össze az eredményeket a kitűzött célokkal, és ennek alapján készítsünk új akciótervet.

Egy, a HUNGEXPO felkérésére lefolytatott mystery shopping sorozat arra világított rá, hogy a vásárváros kiállítói a legtöbb szempontból (pl. atmoszféra, standszemélyzet fellépése, tárgyalások) hatékonyak, de vannak hiányosságaik is: pl. az elérhetőségeket nem mindig egyeztetik a megbeszélések után, és a kiállítás után csak töredékük lép kapcsolatba a potenciális üzleti partnerrel.

Kapcsolódó cikkek