Visszaváltandó palackokról és keresletcsökkenésről folyt eszmecsere a MaReSz tagozati ülésén

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 25. 15:40

Szeptember 20-án tartotta idei második tagozati ülését a MaReSz Rendezvénygasztronómia tagozata.

Semsei Rudolf tagozatvezető, a Budapest Party Service Kft. ügyvezető igazgatójának meghívására 2023. szeptember 20-án a VígVarjú Étteremben tartotta idei második tagozati ülését a MaReSz Rendezvénygasztronómia tagozata.

A 18 fős részvétellel zajlott ülésen képviseltette magát a Budapest Party Service, a Cegeshelyszinek.hu, a Hungária Group, az Albatros Party Service, a Corvina Party Service, a Waldorf-Catering, a La Fiesta, a Terra Catering és természetesen a MaReSz munkatársai.

Szűcs Balázs MaReSz-főtitkár beszámolója mellett a cateringajánlatok összeállításának németországi gyakorlatával és az eldobható italcsomagolások visszaváltásával kapcsolatos szakmai előadásokat is meghallgathattak a résztvevők.

Elsőként a Terra Catering alapító ügyvezető igazgatója, Falko Siecke mutatta be részletesen egy külföldi (düsseldorfi) rendezvény komplett cateringajánlatát. Mondanivalójának központi eleme az volt, hogy a külföldi rendezvényszervezők az adott rendezvény minden egyes költségelemét továbbterhelik a megrendelőre, a legapróbb részletekre is kitérve az árajánlatban. Felhívta a figyelmet arra, hogy az F&B kiadások csak töredékét teszik ki a rendezvénycateringhez kapcsolódó egyéb – adminisztrációs, logisztikai, eszköz- és személyzeti – költségeknek.

Az előadást nagyon hasznosnak és előremutatónak értékelték a jelenlévő szakemberek, de egyetértettek abban, hogy a jelenlegi magyarországi üzleti környezetben, a fizetőképes kereslet csökkenése és az ügyfelek eltérő hozzáállása miatt nem tudnak a bemutatotthoz hasonlóan részletes árajánlattal dolgozni és minden felmerülő költséget a megrendelőre terhelni.

A tagozat tagjai a VígVarjú Étteremben jöttek össze

Fotó: MaReSz

Hegyi Attila, a MaReSz elnökségi tagja arról beszélt, hogy 2024. január 1-től kötelezően visszaválthatóak lesznek az eldobható italcsomagolások Magyarországon. A MaReSz megbízott képviselői – Hegyi Attila és Gloviczki Ákos (a helyszíntagozat vezetője) – több körben egyeztettek a MOHU illetékeseivel annak érdekében, hogy körüljárják az új szabályozás éttermeket és rendezvényeket érintő vonatkozásait.

Hegyi Attila kiemelte, hogy ez az éttermeket és rendezvényeket egyelőre nem érinti, de valószínűleg érdemes lesz beépíteni az 50 Ft-os betétdíjat a rendezvénygasztronómiai árajánlatba. Többféle megoldás körvonalazódik azzal kapcsolatban, hogy ki szedi össze a palackokat egy rendezvény után és ki váltja vissza azokat. Sok esetben ideiglenesen meg kell majd oldani az eldobható palackok tárolását és eljuttatását a visszaváltási pontokra. Egyéb megoldások közül is lehet majd választani: a kézi visszavétel mellett lehetséges opció az egyedi elszállítás kérése előzetes egyeztetés alapján, 1000 db felett; kirendelhető lesz a visszaváltó-gép eseti jelleggel (megfelelő nagyságrend és rendszeresség esetén), illetve üzemeltethető a gép állandó jelleggel az egységben. Ez utóbbi esetben a visszaváltás díja nem az üzemeltetőnél jelentkezik, hanem annál, aki bedobja a hulladékot a gépbe. A gép üzemeltetésével, az önkéntes regisztrációval és az új szabályozás egészével kapcsolatban további információ ITT található.

A fizetőképes kereslet csökkenése és az egyre rövidülő rendezvényszervezési határidők mellett további aktuális szakmai kérdésként került szóba a munkaerő-megtartási szempontok felértékelődése is. A tagozat jelen lévő képviselői kérték a MaReSz-t, hogy folytassa a munkaerő-foglalkoztatáshoz kapcsolódó kiadások csökkentése érdekében megkezdett lobbitevékenységet.

A MaReSz Flash Award díjrendszerének megújításáról szólva kiemelték, hogy a díj eredeti céljának szem előtt tartásával kell újragondolni a pályázat kiírási és bírálati szempontjait. Az eredeti cél a szakmai színvonal emelése kreatív és innovatív rendezvények bemutatásával.

A Rendezvénygasztronómia tagozat következő ülésére november 21-én, a MaReSz Jubileumi Közgyűlése előtt kerül sor. Itt fogják újra napirendre venni a beszerzésekkel kapcsolatos felmérés ismételt elkészítését. A cél az, hogy az üzleti rendezvények szervezői tájékozódni tudjanak a megbízható szolgáltatók ár- és szolgáltatási színvonaláról. Egyetértettek abban, hogy ez a felmérés csak azok számára lesz hozzáférhető, akik részt vesznek az adatszolgáltatásban.

Végezetül a szakmai összetartás, az élő kapcsolatok ápolása és a személyes tudásmegosztás jelentőségét méltatták a résztvevők a megrendelők előtti egységes fellépés érdekében.