150 éves a Budapesttel egyidős szálloda, az erkélyen is táncoltak a Grand szülinapi partiján

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 24. 17:48

Fergeteges műsorral és gasztronómiai csemegéket felvonultató jubileumi partin köszöntötték Budapest legrégebbi, még működő szállodáját partnerei és törzsvendégei szeptember 21-én. A Margitszigeti Nagyszálló, ahogy a budapestiek mindmáig nevezik, 150 éve nyitotta meg kapuit a vendégek előtt.

A születésnapi partit egy korokon átívelő, a 150 évet bemutató nosztalgiautazássá tették a meghívott vendégek számára emlékezetessé a – legújabb nevén – Grand Margitsziget Ensana Health Spa Hotel munkatársai, akik szeretettel és nagy tisztelettel Öreg Hölgyként – a napi munkában, egymás között leginkább csak Grandként – emlegetik a kalandos életű Nagyszállót – hallottuk Mácsai Pétertől, az Ensana Health Spa Hotels magyarországi klaszterigazgatójától köszöntőjében.

Két gólyalábas doorman fogadta a gála vendégeit

Fotó: Grand Margitsziget

A szállodaigazgató kiemelte, hogy ezen az estén a kollégák is velük ünnepelnek és megosztott néhány, a ház történetéhez kötődő kedves sztorit. Például azét a 92 éves törzsvendégét, aki a '60-as években a turisztikai újságírók nemzetközi szövetségének főtitkáraként járt itt először, majd később, az utaztatói szakmára váltva, rengeteg csoportot küldött a hotelbe, amely első alkalommal annyira lenyűgözte őt.

 

Korokon átívelő pezsgés

„Az elegáns pezsgős vacsorától a modern pezsgésig" című est házigazdájának Hajós András dalszerzőt, showmant kérték fel, aki a tőle megszokott humorral színezte felkonferálásait.

Mácsai Péter szállodaigazgató (j) és Hajós András a konferanszié szerepében a színpadon

Fotó: Grand Margitsziget

A kísérő programokat és az ünnepelthez méltó exkluzív gasztronómiai élményeket is az elmúlt másfél évszázad eseményei ihlették. A vendégeket pezsgő- és osztrigabár fogadta, majd a Csizma András séf és munkatársai által készített tradicionális és modern ételek kínálatával kényeztették őket az ünnepi díszbe öltöztetett teraszon.

Ünnepi díszbe öltözött a fogadás egyik helyszínéül szolgáló terasz is

Fotó: Grand Margitsziget

Rezneki Zoltán, a Danubius Hotels központi cukrászatának vezetője és csapata desszertevolúcióval készült, négy klasszikus desszert változatait lehetett megkóstolni három különböző korszakból.

Klasszikus születésnapi torta helyett egy különleges desszertasztalt készítettek a cukrászok

Fotó: Grand Margitsziget

Nem hiányoztak az aktivitások sem, amelyeket – szintén a klasszikus értékek jegyében – Zólyomi Zsolt parfümőr, a nagy múltú pécsi kesztyűt készítő egyik manufaktúra és egy méretes szabóság szolgáltatott. A színpadi és kísérő programok mellett Kállai Kiss Ernő és Ökrös Károly muzsikusok gondoskodtak egész este a zenei aláfestésről.

A gála csúcspontját azonban – számunkra legalábbis – a korokon átívelő táncbemutató igen látványosra sikeredett kerti fináléja jelentette: a táncosok a szállodaszobák erkélyein bukkantak fel, amelyeket a jelenetüknél reflektor pásztázott az elsötétített ház falán. Erről egy rövid felvételt is készítettünk mobiltelefonnal.

 

Gyógyvíz folyt a fürdőszobákban

A gálára időzítve jelent meg Saly Noémi kötete, mely a szálloda másfél évszázados történetét mutatja be és a születésnapi rendezvény vendéi elsőként vehették kézbe. A sztorikkal, személyes visszaemlékezésekkel, korabeli sajtómegjelenésekkel fűszerezett jubileumi kiadvány egyaránt élvezetes olvasmány lehet a nagyközönség és turisztikai szakma számára is. Az alábbiakban ebből ragadunk ki néhány érdekességet, a teljesség igénye nélkül.

Az Ybl Miklós tervezte Nagyszálló 1873. május 1-jén, esetleg pünkösdkor nyílt meg, a dátum azért bizonytalan, mert a lapokban nem jelentek meg az átadásról szóló tudósítások. Az akkor még csak kétemeletes szállodában 120 szoba volt, a fürdőszobákban gyógyvíz folyt a csapból. A társalgón kívül könyvtár, orvosi rendelő, gőzmosoda szolgálta a vendégek kényelmét.

Mácsai Péter szállodaigazgató a fényekkel megfestett erkélyről integet a vendégeknek

Fotó: Grand Margitsziget

Első jelentősebb bővítésére és felújítására 1913-ban került sor, ekkor új emeletet és új szárnyakat is kapott az épület. A második világborúban teljesen használhatatlanná vált, de szerencsére – ellentétben az elpusztult szigeti épületek többségével – újjáépítették. Ezt követően nagyjából húszévente történt valamilyen felújítás, átalakítás, szolgáltatásbővítés. A vendégek igényeihez igazodva például a magyarországi szállodák közül elsőként itt vezették be a kutyavendéglátást 1968-ban, napi 2 dollárért. Az 1987-es  rekonstrukció során összekötötték egy föld alatti folyosóval a szomszédos Thermal Margitsziget szállodával, hogy a fürdőrészleg és az összes gyógyászati és wellnesskezelés kényelmesen elérhető legyen.

 

Uralkodók, filmcsillagok és sztársportolók a vendégek között

Az itt megszálló híres vendégeket lehetetlenség felsorolni e helyütt, kötetet lehet velük megtölteni. Uralkodók, maharadzsák, államfők, világhírű filmsztárok, sportolók, zenészek, költők, írók alkotják az illusztris listát. Az első időben itt lakott Jászai Mari, Victor Emánuel olasz király, Farida egyiptomi királyné. Názli egyiptomi anyakirályné (Faruk király anyja) négy lányával és népes kíséretével 1938-ban megdöntött minden korábbi rekordot: 107 bőrönddel érkeztek, 27 szobát foglaltak el, és nyolc hétig maradtak, olyan jól érezték magukat. Őket is felülmúlta a független Indonézia első elnöke, Sukarno 1961-ben az egész Nagyszállót lefoglalta és szuverén felségterületnek nyilvánította.

A korokon átívelő táncbemutató egyik produkciója

Fotó: Grand Margitsziget

Később, a fővárosban tett látogatása alatt itt szállt meg Burt Lancaster, Gina Lollobrigida, Louis Armstrong, Yves Montand, Placido Domingo, hogy csak néhány további világhírességet említsünk. A magyarok közül Arany János, Krúdy Gyula, Bródy Sándor, Molnár Ferenc és Szép Ernő is vendégeskedett itt.

A Margitszigeti Nagyszálló egyik fő profilja napjainkban is a sportcsapatok fogadása, az Aranycsapat számára, élükön Puskás Öcsivel, a legendás szövetségi kapitány, Sebes Gusztáv a meccsek előtt ide szervezett többnapos „összetartásokat". A legutóbbi időszak kiemelkedő vendégei pedig a 2021-es labdarúgó Európa-bajnokságon részt vevő portugál csapat tagjai voltak, akiknek a kedvéért négy nap alatt teljesen átrendezték a szállodát, a szobák berendezésétől a folyosókon át a liftajtókig minden portugál nemzeti színekben pompázott

A 150 év történetét feldolgozó tablók a szálloda lobbijában

Fotó: Grand Margitsziget

A jubileumi kiadvány nem csak az épület történetét dolgozza fel, de tiszteleg az itt dolgozók előtt is. A kötetben többek között megszólalnak a három főportásnemzedéket adó család tagjai: legidősebb, középső és legifjabb Kunz Péter kis kihagyásokkal 1948-tól máig mindhárman dolgoztak, illetve dolgoznak a Nagyszállóban.A Margitszigeti Nagyszálló 2019 óta az Ensana Health Spa Hotels csoport tagja, és minden bizonnyal nem véletlen, hogy 164 felújított, klasszikus berendezésű szobáinak és lakosztályainak arisztokratikus bája az Öreg Hölgy ifjúkorát, a századforduló megkapó hangulatát idézi.

Még több sztori a Margit-sziget történetéről, a Nagyszállóról és lakóiról itt olvasható.