Marriott épül Pannonhalmán

Forrás: turizmus.com

 2017. december 13. 14:29

A Pannonhalmi Apátsági Múzeum és Galéria épületegyüttesét szállodává alakítják, amivel az ország első vidéki Marriott egysége és a régió egyik legszínvonalasabb szállodája jön létre.

Megkezdődött a Főapátság a tulajdonában lévő, műemlékileg védett épületegyüttes áttervezése és bővítése 4 csillag superior besorolású szállodává. 99 szoba, Kneipp-szolgáltatásokra és az apátsági gyógynövénykultúrára épülő wellnessrészleg, 220 fős konferenciaterem kiegészítő funkciókkal, egy étterem és egy látványsöröző épül. A jelenlegi épületben kiállítóterek, konferenciaterem és a PAUSA Apátsági Cukrászda található, ezeket részben áttervezik, funkcióikat tekintve pedig részben megtartják.

A szálloda látványterve

Fotó: Pannonhalmi Főapátság

A Főapátság 2012-ben határozta el, hogy a Pannonhalma város központi részén elhelyezkedő volt apátsági major 300 éves épületegyüttesét teljes körű rekonstrukció során felújítja és látogatóközponttá, kiállítótérré alakítja. Az épület 2015-ben kapott használatbavételi engedélyt. E beruházással párhuzamosan a város kapott egy új főteret az épületegyüttes mellett. A látogatóközpont helyigénye azonban nem töltötte ki a meglévő telek teljes alapterületét, így a fennmaradó részek fejlesztési területként beépítetlenül maradtak. A tervezési feladat a látogatóközpont átalakítása és szállodává bővítése volt, bizonyos kiállítási és vendéglátási funkciók megtartása mellett.

A szállodai brand

A Pannonhalmi Főapátság partnert keresett a szálloda üzemeltetéséhez, és az amerikai székhelyű Interstate  szállodaüzemeltetőre esett a választásuk. A szállodai brandra a legnagyobb és legismertebb almárkák tucatjait tömörítő, szintén amerikai Marriott szállodalánccal kötnek hosszú távú megállapodást. A tervezett beruházással  Magyarország első vidéki Marriott egysége és a régió egyik legszínvonalasabb szállodája jön létre.

A Marriott márkák közül az Autograph by Marriott kollekciót választották ki, amely a felső középkategóriát képviseli,  és lehetőséget biztosít az általános Pannonhalma brand fejlesztésére éppúgy, mint a szálloda magas színvonalú üzemeltetésében történő megjelenítésre.

Várszegi Asztrik főapát és Paul Rosenberg, a Marriott európai fejlesztési igazgatója aláírja a megállapodást a Főapáti Hivatalban

Fotó: Pannonhalmi Főapátság

Magyarország legrégebbi monostora és a hozzá tartozó intézmények évezrede őrzött értékeket közvetítenek: egyházi, kulturális, oktatási, nevelési, turisztikai, gasztronómiai irányultsággal. Különleges élmény átélni azt a sokszínű mozaikot, amit a Főapátság egésze jelent.Minden évben rendezvények tucatjait szervezik meg: időszaki kiállítások, fotókiállítások, orgonahangversenyek, galériai tárlatok, művészeti fesztivál, komolyzenei-, könnyűzenei- és jazzkoncertek, pincejárások, Pannonhalmi Levendulanapok, gyógynövényhét, Kolostori Ízek Vására, jazzvacsorák, konferenciák, könyvbemutatók.

Pannonhalma vendégei a programokon és a Bazilika – Kerengő – Főkönyvtár hagyományos turista-háromszögén túl ma már számtalan élmény-központú látványosság közül válogathatnak: gyógynövénykert, teázó, labirintus, pincészet, fine-dining étterem, cukrászat.Több közvélemény kutatás és látogatókutatás is alátámasztotta, hogy az UNESCO Világörökségi helyszínre és közvetlen környezetére épített átfogó turisztikai kínálat többnapos elfoglaltságot kínál. Egy órányi autóúton belül pedig további turisztikai célpontok is elérhetőek a Fertő-tótól Veszprémig.

Az Apátsági Major Hotel vendégköre tehát egyrészt a bel- és külföldi aktív turistákra, a magasan kvalifikált kultúra iránt érdeklődőkre, másrészt az üzleti- és konferencia turizmusra, képzési programok résztvevőire épít.

A beruházás ütemezése

2018. március – alapkőletétel

2019. IV. negyedév – beruházás befejezése

2020 Húsvétja – szálloda megnyitása a vendégek számára