Más csapat, azonos minőség: hogyan lehet sikeres a szabványosítás

Forrás: turizmus.com

 2021. október 28. 09:47

Akár étteremről, akár szállodáról van szó, a kihívások hasonlóak: a gyakran változó személyzet, különböző nemzetek, különböző nyelvek, különböző oktatási szintek nagyszámú vendéggel találkoznak, akik a lehető leggyorsabban és azonos minőségben szeretnének étkezni.
Általában olyan feszített a tempó, hogy nem marad idő a hosszú bemutatkozásokra, és az új alkalmazottak képzése nem mindig a legfontosabb. A minőségi kompromisszumok elkerülése érdekében sok szakács a modern technológiára támaszkodik.

„Egy étteremben a konyha személyzete körülbelül három-hat havonta cserélődik, és a konyha napi 12 órában üzemel. Nehéz mindenkit ugyanolyan szintű képzésben tartani” -– mondja Szekeres Tibor, a Rational Magyarország vezető értékesítési igazgatója. Ételek ezrei hagyják el egyszerre a konyhát, és csúcsidőben 300 vendég vagy még több szeretne finom ételeket kapni. Mindennek óramű pontossággal kell működnie.

A Rational ismeri az ilyen típusú kihívásokat: „Minden konyhai folyamatot össze kell hangolni egymással; egyáltalán nincs helye eltéréseknek vagy hibáknak” – mondja Szekeres Tibor. Ezért fejlesztette ki a Rational az iCombi Pro kombipárolót és az iVario-t, amely helyettesíti az összes hagyományos konyhai főzőeszközt. Mindkét főzési rendszer függetlenül működik, és automatikusan hozzáigazítják a főzési folyamatot az aktuális körülményekhez. Az iCombi Pro-ban például nincs különbség, hogy a hús súlya 8 vagy 18 kg. Az intelligens főzési rendszer felismeri a méretet és az adagot, ennek megfelelően állítja be a főzési folyamatot, és megbízhatóan biztosítja a kívánt eredményt. Szekeres Tibor így folytatja: „Amikor a konyhai berendezések rutinszerű feladatokat látnak el, és gyakorlatilag előre gondolnak a gyártásban, a minőség teljes mértékben biztosított.”

Az intelligens főzési rendszer megbízhatóan biztosítja a kívánt eredményt

Fotó: Rational

Ezenkívül mindkét főzési rendszer rendkívül rugalmasan használható. Ha például a menü vagy akár az egész koncepció megváltozik, akkor csak az új recepteket kell lementenie az iCombi vagy az iVario programba. „Mindkét készülék profi a különböző elkészítési módszerekben, például a forralásban, a párolásban, a bő olajban való sütésben és még sok másban” – magyarázza Szekeres Tibor. „Ez szinte kiküszöböli a további készülékek beszerzésének szükségességét."

Nyilvánvaló, hogy a szabványosítás fontos kérdés: vendégek ezrei ülnek egymás mellett, és mindenki rálát a szomszéd tányérjára. A Rational tudja, hogy a konyhai berendezéseknek támogatnia kell a személyzetet is. De: ezt nehéz elérni hagyományos főzőkészülékekkel. Az új vagy tapasztalatlan munkavállalók munkájának megkönnyítése érdekében az iCombi Pro és az iVario rendelkezik MyDisplay funkcióval. Itt a kiválasztott ételek főzési útvonalai a megfelelő főzési rendszerben vannak tárolva és a kijelzőn egy gombnyomással előhívhatók. A nyelvi korlátok leküzdése érdekében a főzési programok fel vannak tüntetve az egyes ételek képeivel. Ez biztonságot nyújt a felhasználónak, és nagy mértékben minimalizálja a hibaarányt. A szakács munkájának megkönnyítése érdekében a kezelőfelületet konfigurálni lehet a ConnectedCooking által, a Rational hálózati megoldása révén.

A konyhai berendezéseknek támogatniuk kell a személyzetet is

Fotó: Rational

A szabványosított főzési eredmények nemcsak az íz és a megjelenés szempontjából fontosak, hanem az élelmiszer-pazarlás csökkentése szempontjából is. És számos más okból. Ha minden étel ugyanúgy néz ki a főzés végén, akkor mindegyik felszolgálható, és semmi sem megy kárba. Ha ezután az íz megfelel a vendégek elvárásainak, akkor valószínűleg semmi sem marad a tányéron. Ez is hozzájárul a nagyobb fenntarthatósághoz a konyhában.

Ahol sokan étkeznek, ott nincs zárási idő. Még a konyhai berendezéseknél sem. Annak érdekében, hogy továbbra is megfeleljen a higiéniai követelményeknek és minden alkalommal kifogástalan ételeket szolgáljon fel, az iCombi ultragyors időközi tisztítási funkcióval rendelkezik, amely csak körülbelül 12 percet vesz igénybe. Ha alaposabb tisztításra van szükség, a kombipároló ezt a kijelzőn jelzi. Beleértve a tisztítási szakaszt és a szükséges mennyiségű tisztítószert. Egyébként az iCombi tisztítószere foszfát- és foszformentes – ez további előny a környezetvédelem szempontjából.

Szekeres Tibor így összegez: „A konyhában a tartósan magas minőség egyszerűen elérhető, ha megfelelő konyhai felszereléssel rendelkezik. Függetlenül a csapat tapasztalatától.“

(X)