Második aranyát szerezte meg az Opera Gin Londonban

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 12. 15:00

A szakma legrangosabb nemzetközi versenyének számító londoni IWSC-n is kiemelkedően magas pontszámmal nyert aranyat az Opera Gin Budapest.

Magyar ginként egy újabb, ezúttal a legkomolyabb nemzetközi szakmai elismerést szerezte meg az Első Magyar Gin Manufaktúra terméke, az alig másfél éve debütáló Opera Gin Budapest. Az újpesti főzde így nemcsak zászlóshajója a hazai ginreneszánsznak, hanem egy csapásra a világ élvonalában landolt.

A Londonban 1969 óta minden évben megrendezett Nemzetközi Bor és Párlat Verseny (IWSC – International Wine & Spirit Competition) mára a legelismertebb globális szakmai versennyé nőtte ki magát. A szervezők minap hozták nyilvánosságra a párlat (Spirit) kategóriák eredményeit. Eszerint, a London Dry Gin kategóriában 2020-ban, kiemelkedően magas pontszámmal aranyérmes lett az Opera Gin Budapest.

Több mint 800 gint neveztek az idei versenyre, két kategóriában. A szigorúbb szakmai elvárásokat előíró London Dry Gin kategóriában a 224 indulóból a magyar Opera Gin a 4. legmagasabb pontszámot szerezte: 100-ból 96-ot. Ezzel több száz éves hagyományokkal rendelkező világmárkákat és újhullámos főzdéket is maga mögé utasított a magyar ital.

Több száz éves hagyományokkal rendelkező világmárkákat és újhullámos főzdéket is maga mögé utasított a versenyen az Opera Gin

Fotó: Első Magyar Gin Manufaktúra

Magyar bor, pálinka és pezsgő szerzett már ugyan egy-két érmet saját kategóriájában az évtizedek során, de kézműves magyar gin most először érdemelt ki ilyen magas fokozatot.

A laikusok számára többnyire úgy szokás interpretálni egy díj jelentőségét, hogy az az adott szakma Oscar-díjának számít. Azonban az IWSC esetében ennél is többről van szó: míg az Oscar-díj elsősorban az USA filmiparára, valamint egyetlen díj erejéig 60 ország filmjeire terjed ki, addig az IWSC-re több mint 90 országból érkeznek a nevezések.

Az Opera Ginről a bírák alábbi jellemzést adták: behízelgő citrusok és viaszos, aromatikus boróka harmonikusan egyesített, lekerekített és koncentrált komponensei ennek a kifejező és egyensúlyban lévő párlatnak. Egy kiemelkedően szép párlat, amely valódi élményt nyújt az érzékszervek számára.

A júliusban kihirdetett Global Spirits Masters aranya és a tavalyi Red Dot elismerés után tehát immár a legfontosabb nemzetközi szakmai versenyen szerzett éremmel is büszkélkedhet az Első Magyar Gin Manufaktúra.