MasterCard: tízből négy bankkártya alkalmas az egyérintéses fizetésre

Forrás: turizmus.com

 2015. január 19. 15:48

A tavalyi az áttörés éve volt Magyarországon a egyérintéses fizetés tekintetében: jelenleg már tízből négy hazai kibocsátású bankkártya és kártyaolvasó terminál alkalmas az egyérintéses fizetésre - közölte a MasterCard hétfőn az MTI-vel.

A kártyatársaság idézi a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatait, amelyek szerint tavaly januártól szeptember végéig megduplázódott az egyérintéses bankkártyák száma, így meghaladva a 3,3 millió darabot. Az összes hazai kibocsátású bankkártya közel 40 százaléka, vagyis tízből négy egyérintéses.

Az egyérintéses bankkártyák darabszámának ugrásszerű növekedésével párhuzamosan folytatódott az egyérintéses fizetésre alkalmas bankkártya-olvasó terminálok darabszámának évek óta tartó növekedése is. A jegybank nyilvántartása szerint összesen közel 40 ezer darab ilyen terminál üzemel - hívja fel a figyelmet a MasterCard. Hozzáfűzik: a technológia a kereskedők és vásárlók körében egyaránt népszerű, hiszen segítségével jelentősen csökkenhet a sorok hossza a pénztáraknál, és rövidülhet a fizetéssel töltött idő.

Az egyérintéses fizetést lehetővé tevő technológiai váltás, az olyan újításokkal együtt, mint a napjainkban egyre terjedő mobilfizetés és mobiltárcák, óriási lökést adhat a készpénzmentesség terjedésének Magyarországon - mondta a közlemény szerint Eölyüs Endre, a MasterCard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból kiderül: 2014 harmadik negyedévében a hazai, csaknem 86 millió bankkártyás fizetési tranzakcióból már minden hatodik (15 százalék) volt egyérintéses, ami az előző negyedévhez képest 30 százalékos növekedést jelent mind a fizetések darabszámát, mind összértékét tekintve. Ebben az időszakban a hazai vásárlók minden korábbinál nagyobb összeget, megközelítően 47 milliárd forintot fizettek ilyen módon, ami összesen csaknem 13 millió fizetési tranzakciónak felel meg.

A MasterCard és Maestro egyérintéses kártyáival és egyéb eszközeivel mára a világ 67 országában, 2,8 millió elfogadóhelyen lehet fizetni, ami 79 százalékos növekedést jelent a múlt évhez képest. A magyarországi MasterCard különböző hazai partnerekkel együttműködve 2014-ben jelentős lépéseket tett az egyérintéses fizetés elterjesztése érdekében, például a tömegközlekedésben vagy a kultúra területén - áll a közleményben.

Példaként említik többek között, hogy a Budapesti Közlekedési Központ a MasterCard támogatásával több ütemben összesen 270 egyérintéses fizetésre alkalmas jegyautomatát helyezett üzembe a fővárosban és az agglomerációban 2014-ben.