Mede Ádámnak szurkol a hazai szakács szakma

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 07. 20:48

Szeptember 11-én rendezik meg a Chaine des Rotisseurs 27 év alatti fiatal tehetségeknek létrehozott Ifjúsági Szakács Világbajnokságát a METRO Gasztro Akadémián. Hazánkat Mede Ádám, a Gerbeaud és az Onyx szakácsa képviseli.

Az idei világbajnokságon, melynek rendezését pályázat útján nyerte el az idén 25 éves hazai Chaine des Rotisseurs Baráti Asztaltársaság, 5 kontinens 22 országból mérik össze tehetségüket az ifjú szakácsok. Mede Ádám 24 éves, s mint mondta, az elmúlt 3 hónapos felkészülési időszakban nagy segítségére voltak kollégái, Széll Tamás és Szulló Szabina séfek, akikkel közösen igyekeztek lemodellezni a lehetséges alapanyagokat.

 

Az ifjúsági Szakács Világbajnokságon és a nemzeti versenyeken a versenyzők a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár" (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan 3,5 óra alatt egy 3 fogásból álló, 4 adagban elkészített menüsort. Az alapanyagok között várhatóan felbukkannak majd a hazai specialitások, mint a szürke marha, vadhúsok, libamáj, halak, paprika. Sorsolás alapján kétfelé osztják a társaságot, 11 fő délelőtt, 11 fő délután versenyez. A versenyről 4 órás élő online közvetítést is szerveznek, melyet a világszervezet valamennyi tagországában nyomon követnek majd.

A versenyzők anonimként dolgoznak, nevüket és nemzetiségüket a zsűri tagjai nem ismerhetik. A 12 tagú nemzetközi zsűri a szakma elismert tagjaiból válogatott szakemberekből áll. A konyhában 3 tagú zsűri figyeli és elemzi a versenyzők készségét, az alkalmazott technológiát, a higiéniát, az anyagfelhasználás gazdaságosságát, a rendezett munkát, itt idén Barka Áron, a Continental Hotel séfje is zsűriz. A 9 tagú kóstoló zsűri a látványt, az ízeket értékeli és az előírt alapanyagok felhasználását ellenőrzi, itt Ádám Csaba (Olimpia Étterem) és Bicsár Attila (Alabárdos Étterem) lesz jelen a hazai szakmából. A verseny technikai igazgatói feladatát Kovács Lázár elnökségi tag vállalta el. Az ünnepélyes eredményhirdetésre szeptember 12-én, a Hilton Budapest szállodában, gálavacsora keretében kerül sor.

 

A világversenyre a versenyzőket 16 kísérő is elkíséri, ők együtt 6 napos programon vesznek részt hazánkban. A verseny kapcsán, de ettől némiképp függetlenül, Magyarországra érkezik a nemzetközi Chaine des Rotisseurs 170 tagja is, akik 8 napos gasztronómiai programon vesznek részt. Így összességében az általuk generált vendégéjszakaszám sem elhanyagolható, miközben a verseny arra is kiváló alkalom, hogy bemutatkozzon a hazai gasztronómiai kínálat és a jellegzetes magyar ételek, alapanyagok.