Mederkotrással javítják a hajózás feltételeit a Dráván

Forrás: MTI

 2014. szeptember 03. 17:46

Mederkotrással javítják a hajózás feltételeit a Dráván, a szeptember végétől április közepéig tartó munkákra mintegy 100 millió forintot költenek - tájékoztatta a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán az MTI-t.

Az szervezet közleményében azt írta: az európai uniós támogatásból finanszírozott kivitelezés a folyó magyar oldalán, Somogy és Baranya megyében 10, a horvát oldalán 13 kilométert érint a hajózásra kijelölt mintegy 128 kilométerből. Hozzátették: a vízi közlekedésben nem lesz fennakadás.

A projekt keretében a mederből uszályra szerelt úszókotró-markoló géppel mindkét oldalon mintegy 500-700 köbméter fát, továbbá 300 tonna kőmaradványt távolítanak el, utóbbit felhasználják a közeli partvédmű megerősítéséhez - közölték.

Megjegyezték, hogy a mederbe ágyazódott famaradványok, tuskók elősegítik a mederhordalék lerakódását és hozzájárulnak a part menti erózió kialakulásához is. Ezen akadályok különösen magas vízszint esetén jelentenek veszélyt a hajózókra és a csónakázókra, mert olyankor rejtve maradnak.

A mederkotrásnak köszönhetően javulnak a hajózás feltételei, csökken a vízi balesetek kockázata, a hordalék lerakódása a hajóútban, és élénkül a vízi turizmus - olvasható a közleményben.