Még drágább lesz és tovább csúszik a berlini Staatsoper felújítása

Forrás: MTI

 2015. május 10. 13:27

Tovább drágul, és az eredeti tervekhez képest 4 évet csúszik a leghíresebb berlini operaház, a Staatsoper Unter den Linden felújítása. A tartományi rangú főváros törvényhozása az ügy feltárására vizsgálóbizottságot alakított, amely pénteken látott munkához.

A berlini városvezetés új számításai szerint az épületben 2017 őszén tarthatják meg a következő előadást, és a felújítás 389 millió euróba (117 milliárd forint) kerül. Eredetileg úgy tervezték, hogy a 2010-ben bezárt operaházban már 2013-ban újra játszhat a társulat - amely a felújítás idejére a Schiller Színházba költözött -, és a rekonstrukcióra 60 százalékkal kevesebb pénzt, 239 millió eurót kell fordítani.

A német főváros központjában, az Unter den Linden sugárúton a 18. században emelt klasszicista épület felújításáról 2007-ben határoztak. Berlini lapok beszámolói szerint a beruházást valószínűleg nem készítették elő megfelelően. Erre utal egyebek között, hogy a tervezett költségvetés csupán 10 százalékának megfelelő tartalékot rendeltek a projekthez, holott a hasonló méretű vállalkozásoknál rendszerint jóval nagyobb biztonsági tartalékot képeznek az előre nem látható kiadások fedezésére.

Az ellenzéki Baloldal vezette bizottságnak azt kell feltárnia, hogy milyen tervezési hibák történtek, és miként fordulhatott elő a 150 millió eurós költségnövekedés. Az ütemtervet és a költségvetést már többször módosították. A legtöbb gondot a talajvíz és a nem kellően szilárd, homokos talaj okozza. Emiatt bonyolultabb és költségesebb az épület talapzatának megerősítése, és a dalszínházat a közelben álló raktárral összekötő földalatti folyosó kiépítése.

A bizottság azonban a képviselőtestület felelősségének vizsgálatát sem kerülheti el, hiszen valamennyi frakció támogatta az elhibázottnak bizonyult terveket - mutatott rá a Berliner Zeitung.

A Staatsoper Unter den Linden felújítása a három operát üzemeltető német fővárosban zajló legnagyobb állami beruházások közé tartozik. A költségek szinte valamennyi nagy projektnél folyamatosan emelkednek, és a kivitelezés is majdnem mindegyiknél elhúzódik. Például az új berlin-brandenburgi repülőtér üzembe helyezését eredetileg 2011-re tervezték, és jelenleg azzal számolnak, hogy 2017-ben fejezik be a munkálatokat.