Még egy év az önálló turisztikai hivatal megalakulásáig Budapesten

 2013. szeptember 03. 19:04

Bán Teodóra vezetheti 2014 nyaráig a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft.-t, erről döntött Tarlós István főpolgármester előterjesztésére a Fővárosi Közgyűlés kedden.

A cég szervezi az őszi Café Budapest és a jövő évi Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményeit. Bán Teodóra kinevezésére azért volt szükség, mert az eddigi ügyvezető, Vitézy Zsófia elnyerte a brüsszeli kulturális intézet vezetői posztját.

Az új ügyvezető kinevezése azért szól jövő nyárig, mert egy augusztus 15-i kormányhatározat szerint 2014. június 1-jéig kell megalakítani az állam 51 százalékos és a főváros 49 százalékos tulajdonrészével az eseményeket szervező új társaságot. Bán Teodóra korábban az MTI-nek elmondta, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál az ország egyik legjobb, leghatásosabb brandjévé vált, amelynek megőrzését a kormányzat fontosnak tartja. Közlése szerint mivel a főváros és az illetékes minisztériumok közötti támogatási szerződés az idén lejárt, a hosszú távú működtetés érdekében új céget hoznak létre.
Hozzátette: a turisztikai és városmarketinggel foglalkozó részt le kell választani a fesztiválszervezéssel foglalkozó központról és az új céget meg kell alapítani, ehhez pedig a jogi formaságok miatt időre van szükség, ezért az új kulturális társaság megalakításának határideje 2014. június 1. Emellett 2014. július 31-ig kell megalakítani azt a Fesztivál Tanácsot, amely a programok szervezésében közreműködik.
Szerkesztőségünk kérdésére Bán Teodóra elmondta, az elkövetkező, mintegy egy évben párhuzamosan vezeti majd a nyári fesztiválért felelős Szabad Tér
Színház Nonprofit Kft-t, amelynek eddig is ügyvezetője volt, valamint a tavaszi és az őszi fesztiválért is felelős Budapesti Fesztivál és Turisztikai Nonprofit Kft-t (BFTK) , amelyet eddig Vitézy Zsófia vezetett. A BFTK tehát egyben marad még egy évig, s csak akkor, a többségi állami tulajdonban megalakuló fesztiválközpont megszületésekor lesz ismét önálló a turisztikai és városmarketinggel foglalkozó cég, amelynek nevét, s ügyvezetőjét értelemszerűen még nem ismerhetjük.
Bán Teodóra elmondta, hogy az egy évnyi üzemelés alatt a BFTK-ban várhatóan meghatározó változások nem lesznek, mivel az energiákat az új Fesztiválközpont megalakulására koncentrálják.