Még évekig nem lesz Michelin-csillagos étterme Romániának

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2018. április 17. 12:48

A fiatal, tehetséges séfek külföldön keresik a boldogulást, így még legalább 4-5 évig nem lesz Michelin-csillagos étterme az országnak.

A közelmúltban Bukarestben tartották a Vendéglátóipari Országos Konferenciát, amelyen a felszólalók meglepő őszinteséggel beszéltek a gondokról. Abban mindenki egyetértett, hogy a megfelelően képzett szakemberek hiánya hátráltatja a vendéglátás fejlődést, bizonyos színvonal megőrzését.

„Románia felkészületlen Michelin-csillagos éttermekre, véleményem szerint az elsőre még legalább négy-öt évet várni kell” – jelentette ki a konferencián a Bukarestben több vendéglőt üzemeltető Joseph Hadad izraeli származású séf, hozzátéve, hogy fő gond a kiváló román szakácsok, fiatal tehetségek külföldre távozása. Ő pedig ódzkodik külföldi séfek „importálásától”, szívesebben dolgozna hazaiakkal.

Bukarest - főváros Michelin-csillagos étterem nélkül

Fotó: pixabay

A konferencián egyébként vitatéma volt még, hogy a színvonalas vendéglők alakítsanak-e ki partnerkapcsolatot a szállodákkal, mert a tapasztalatok szerint a turisták jobban bíznak a független vendéglőkben, mint a szálloda területén működőben.

Sorin Chirita, a román főváros city-menedzsere sem festett rózsaszínű képet a helyzetről, különösen Bukarest Óvárosáról, amelyik a számtalan vendéglő, söröző, kávézó révén a turisták legkedveltebb célpontja. A Ceausescu-rendszer dózerolását épp hogy megúszó néhány belvárosi utca régi épületei azonban mai napig lepusztult állapotban vannak, lehulló vakolatdarabok, erkély-elemek jelentenek életveszélyt az arra sétálókra.

Pár héttel ezelőtt egy negyed erkély zuhant parkoló autóra, szerencsére senki nem sérült meg. Több vendéglátóhely épp az omlásveszély miatt szüntette meg teraszait.

„Az elmúlt öt évben tovább súlyosbodott a helyzet, mert a tulajdonosok évtizedek óta arra utaznak, hogy a régi házak végre leomoljanak, s helyükbe újat építhessenek, ami olcsóbb, mint a felújítás. Ráadásul szándékosan osztják szét a tulajdonjogot egy-egy épületnél, hogy megússzák a felelősségre vonást a felújítás elmulasztásáért. A főpolgármesteri hivatal, partnerségben a tulajdonosokkal most épület-konszolidációs programot indított, néhány műemlék-ház felújítása már meg is kezdődött. Fájdalmas döntésekre, lépésekre számíthatnak egyes háztulajdonosok” – üzent a konferenciáról Chirita.

Terveik között szerepel egy emeletes parkoló építése az Óváros szomszédságában, s ha ez elkészül, teljesen kitiltják az autókat a védett övezetből.