Még mindig imádjuk Horvátországot

Forrás: MTI

 2015. július 07. 17:17

Horvátországban töretlenül emelkedik a magyar turisták száma: az év első hat hónapjában a magyar vendégek száma és az ott töltött idő is 10 százalékot meghaladó mértékben nőtt az előző év hasonló időszakához képest.

Marin Skenderovic közlése szerint 2015. első félévében 12,6 százalékkal több magyar utazott Horvátországba, ahol 14,5 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek. Az elmúlt fél év alatt 82,1 ezer magyar turista 337,9 ezer éjszakát tartózkodott Horvátországban.

A vendégszámot tekintve a harmadik legerőteljesebb növekedés az Egyesült Államok és Dél-Korea után, vendégéjszakákban pedig a második Bosznia-Hercegovina után, miközben a teljes horvátországi turizmus emelkedése egyszámjegyű volt.

Az idén januártól június végéig 3,6 millió külföldi turista kereste fel az adriai államot, és összesen 14,9 millió éjszakát töltött ott, mindkét adat egyaránt 4,3 százalékkal nőtt.

A legjelentősebb küldő államok között Magyarország mindkét mutató rangsorában a 11. helyen áll jelenleg.

 

Jelentős a magyar turizmus növekedési üteme az első nyári hónapra vetítve is. Míg összességében a külföldi turisták száma júniusban csupán 0,5 százalékkal bővült, a vendégéjszakák száma pedig 2 százalékkal csökkent, addig a magyar turisták létszáma 11,4 százalékkal, az ott töltött idő hossza pedig 15,2 százalékkal lett több.

Júniusban 1,7 millió külföldi kereste fel a tengerparti országot, ahol együttesen 8,7 millió külföldi vendégéjszakát regisztráltak. A magyar utazók közül 54,3 ezer vette az irányt Horvátországba, és 254,1 ezerre nőtt az ott töltött vendégéjszakáik mennyisége.