Még színesebb lesz a Sziget

Forrás: turizmus.com

 2015. május 14. 16:11

A tavaly látogatócsúccsal zárt Sziget szervezői idén is optimisták: nagyobb büdzsét szánnak Európa – már második alkalommal – legjobbjának választott fesztiváljára augusztus 10-17. között. Úgy tűnik, az ígéretesen fogyó jegyek és bérletek őket igazolják.

A Sziget immár Magyarország első számú turisztikai attrakciója, hiszen a bérletek 90 százaléka külföldön fogy el, ezáltal nagyjából háromszor annyi turistát vonz, mint a Forma-1 – hangsúlyozta a rendezvény sajtótájékoztatóján Gerendai Károly főszervező. – A tavalyi hatalmas siker után azonban nem dőlhetünk hátra, egyrészt, mert számunkra sem jelentene kreatív kihívást ugyanazt megcsinálni még egyszer, másrészt, a kemény nemzetközi versenyben is helyt kell állnunk. Ezt pedig nem feltétlenül a fellépőkkel, hanem sokkal inkább az izgalmas környezettel, az egyedi látványvilággal érhetjük el.

Az idén csak a dizájnra 1 millió eurós összeget szánnak a 4,4 milliárdos büdzséből, ennek egy részét a nemzetközi tervpályázaton győztes tervek megvalósítására. Számos kisebb fejlesztést is elvégeznek, így például tovább növelik a higiéniai szolgáltatásokat, valamint a talaj szintezésével biztosítják, hogy egy nagyobb eső esetén a víz ne egy helyen álljon össze hatalmas pocsolyává.

 

Szintén az idei újdonságok közé tartozik a fesztivál területének átrendezése: tematikus zónákat alakítanak ki a nem zenei programok számára, és néhány programhelyszín is bővül. A megnövekedett területű A38 sátor miatt némileg hátrébb kerül a Nagyszínpad, amelynek azonban nő a befogadóképessége, ezt pedig a terület végében álló vendéglátó-zóna átmozgatásával érik el. Az egyes zónák pedig a kulturális, a dizájn, a művészeti, a sport és a kreatív programhelyszíneket fogják össze.

A jegyek a tavalyinál valamivel intenzívebb ütemben fogynak, a jegyértékesítés kezdetekor, decemberben a speciális, névre szóló karszalagokat kínáló akcióban 24 óra alatt a bérletek 10 százaléka gazdára talált.

Gerendai Károly elmondta azt is: jó döntés volt tavaly a nemzetközi sztárok európai turnéihoz megfelelőbb, egy héttel későbbi időpontot választani, hiszen számos húzónevet épp ennek köszönhetően tudtak elcsábítani. Idén azonban nehezebb dolguk van, mert számos európai fesztivál is követte példájukat, így igen nagy a verseny a fellépőkért. „Sosem gondoltuk volna, hogy a Sziget egyszer ilyen mértékű lavinát indít el" – szögezte le a főszervező.

 

Fejlődő szolgáltatások

A tervek szerint optimalizálják a tömegközlekedést, a BKV például nyitott arra, hogy a buszjáratok akár a hajógyári terület belsejébe, egészen a fesztivál területének kezdőpontjáig behozzák majd a különjáratokkal érkező utasokat, mindemellett bővíteni igyekeznek a hajójáratok kapacitásait is. Nagyobb lesz a parkoló kapacitás is, a Hajógyári-szigeten tavaly kialakított terület idén már több autó parkolását tudja biztosítani, és kialakítanak egy motorparkolót is.

Megújul a Sziget irányítótábla rendszere, és mind a zuhanyzók, mind a WC-k és a szemetesek száma nagyobb lesz, valamint a közvilágítás is tovább fejlődik, de nagyot javul a WIFI ellátottság is. Egy jelentős kertészeti területrendezés eredményeképp, az Óbudai sziget közterületein - a szervezők megbízásából - javították a terület csapadék elvezetését, és a kemping területeknek helyt adó erdős részek állapotfelmérése és veszélymentesítése is megtörtént.

 

Nemzetek konyhái

A vendéglátás sokszínűsége szintén kiemeli a Szigetet a nemzetközi piacon. Idén is ott lesznek a nemzetközi konyhák, olasz, francia, görög, indiai, kínai, erdélyi, szerb, arab fogásokkal és még számos nemzet ételeivel. A Szigeten is felvonul a vendéglátás egy új irányzata, a food truck őrület, ahol a mozgó vendéglátókban szinte minden kapható majd: mexikói, rántott sajt kavalkád, philadelphiai szendvics, debreceni házikolbászozó, sült batáta, magyar háztáji termékkülönlegességek, gnocchi, piadina, "thai box" - a thai ételek kavalkádja, autentikus barbecue ételek, fish and chips... És persze a szokásos fesztivál ételek is ott sorakoznak: lesz pizza, hamburger, hot dog, lángos, churros, lepény, sült kolbász, csülök, gyros és döner, gofri variációk, óriáspalacsinta, plejskavica, minden mi szemnek és szájnak ingere.