Mega multifunkcionális csarnokot épít Székesfehérvár

Forrás: MTI

 2015. június 18. 12:44

Az ország második legnagyobb multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnoka épülhet meg Székesfehérváron a Modern városok elnevezésű kormányprogram keretében. A létesítmény alapvetően jégkorongeseményeknek ad majd helyet.

A tervekről Cser-Palkovics András polgármester tartott közös sajtótájékoztatót Vargha Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselővel június 18-án. Vargha Tamás az eseményen jelezte, hogy a kormány és a város önkormányzata közötti együttműködési megállapodás megkötése után, Orbán Viktor miniszterelnök a múlt heti kormányülésen kiosztotta a kormánytagoknak a Modern városok program Székesfehérvárt érintő fejlesztési feladatait. A kormányhatározat szerint a nemzeti fejlesztési miniszternek, a nemzetgazdasági miniszternek, az emberi erőforrások miniszterének, valamint a Miniszterelnökséget vezető miniszternek kell javaslatot tennie a kormány számára egy Székesfehérváron megvalósítandó új multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok tervei elkészítésének támogatására.

Cser-Palkovics András kijelentette, hogy a szerződésben foglalt programpontok végrehajtása megkezdődött, a nyár folyamán a rendezvénycsarnokra tervezői közbeszerzési eljárást fognak kiírni, miután a tanulmányterv már korábban készült. A tervező által elkészített engedélyes tervek ismeretében lehet majd pontos bekerülési összeget mondani, jelenleg nettó 7 és 9 milliárd forint közötti nagyságrend valószínűsíthető.

A városvezető elmondta továbbá: alapvetően egy a jégkorongeseményekre épülő csarnok valósul meg, amelyben folyamatos biztosítják majd a jeget, a helyszín egyéb kulturális, tudományos és sportrendezvények esetén pedig más burkolatot kapna. A csarnok jégkorongmérkőzésen hatezer ember befogadására lenne alkalmas, ez egyben a legkisebb maximális nézőszámot is jelenti a legnagyobb játéktér miatt. A jégkorong 30-40 napos kihasználtságot jelenthet éves szinten, de legalább ugyanennyi másfajta rendezvénnyel is meg kell majd tölteni a csarnokot. A sok funkció és a használatbavételt követő üzemeltetési és működtetési feladatok racionális megtervezése miatt legalább egy évig fog tartani a tervezés.

Cser-Palkovics András kiemelte: jelezték mind a kormányfő, mind Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke felé, hogy a 2024-es olimpiai pályázat sikere esetén Székesfehérvár szívesen lenne házigazdája az új csarnokkal teremsportoknak, az új futballstadionnal labdarúgó-mérkőzéseknek, a Velencei-tóval pedig vízisport-eseményeknek.