A rendezvények újraindulását segítené a frissen alakult Magyar Turisztikai Program Alapítvány

Forrás: turizmus.com

 2021. április 15. 09:10

Megalakult a Magyar Turisztikai Program Alapítvány a rendezvényszakma elismert szereplőinek támogatásával. Célja a rendezvények fejlődését segítő ökoszisztéma létrehozása, legyen szó hazai kulturális és turisztikai rendezvényekről, fesztiválokról, konferenciákról, vagy nemzetközi sporteseményekről.

Az alapítvány kuratóriumának tagjai (lásd a cikk végén) olyan szervezetektől érkeztek mint a Music Hungary Szövetség, a Magyarországi Rendezvényszervezők- és Szolgáltatók Szövetsége (MARESZ), vagy a Magyar Olimpiai Bizottság – közölte a frissen alakult szervezet.

Első lépésként az alapítvány konkrét javaslatokkal segíti majd a rendezvényszakmát, az újranyitásra fókuszálva, ezzel is biztosítva, hogy a rendezvények a biztonsági előírásoknak megfelelően indulhassanak újra, illetve, hogy a közeljövőben pályázatok útján támogathassák az elmaradt vagy kárt szenvedett rendezvényeket.

A kormány felé is közvetítik majd a javaslataikat, elsőként a legfontosabbra, azaz az újraindítás elősegítésére fókuszálva – írták.

Mint ismert, a kormányzati kommunikáció szerint a nyitás lépéseit az oltások száma határozza meg. Így például a szervezet javasolja, hogy 3,5 milliós átoltottságnál, amint a vendéglátós egységek teraszai megnyithatnak, egy-egy előadó is felléphessen ott, legyen szó zenéről, szavalásról, vagy más, művészeti előadásról.

Körülbelül a 4 millió oltást elérve, vagy amint megnyithatnak a szállodák és éttermek, a szervezet javaslata szerint minimális létszámmal, de további enyhítéseket kaphatnának az oltási és védettségi igazolvánnyal rendelkezők.

Vagyis engedélyezzék számukra rendezvények látogatását, a bel- és kültéri rendezvényhelyszínek befogadó képességének például 50-70 százalékos kapacitásáig – természetesen szigorú egészségügyi protokollok betartása és oltásigazolás bemutatása mellett – fogalmaztak közleményükben.

mtpa

Bár most a fókusz a rendezvényszakma újraindulásán van, az alapítvány hosszú távon egy, a rendezvények fejlődését segítő hálózatot kíván létrehozni

Fotó: Magyar Turisztikai Program Alapítvány

Az alapítvány azt is támogatja, hogy a sportrendezvényeknél már rendszeresen használt gyorsteszteket a későbbiekben nagyobb rendezvényeknél is lehessen használni, ha a helyszínen az egészségügyi szolgálatnál jóváhagyott protokoll alapján végzi el valaki a teszteket, azaz eredménye igazolt. Külföldi példa szerint a gyógyszertárakban végzett gyorsteszt validálása is megfontolandó lehet a jövőben.

Bár most a fókusz a rendezvényszakma újraindulásán van, az alapítvány hosszú távon egy, a rendezvények fejlődését segítő hálózatot kíván létrehozni.

Szintén feladatának tekinti, hogy a jövőben a rendezvények előkészítése és lebonyolítása hatékonyabban kontrollálható és ellenőrizhető legyen, valamint érdemi koordináció valósuljon meg az egyes, főleg kiemelkedően nagy létszámot vonzó rendezvények között.

Emellett az alapítvány a jövőben oktatási és képzési tevékenységet is fel kíván vállalni, melyek során elsődlegesen épít a tagok szakmai tapasztalataira és javaslataira, a rendezvényeket pedig szeretnék a zöld és környezettudatos szemlélet felé mozdítani.

Az alapítvány céljai között szerepel, hogy jogszabályi előterjesztéseket is kidolgozzon a szakma érdekében. Egyik ilyen – már jelenleg is jól behatárolt cél – a jelenlegi áfakulcs csökkentése a szektorban 27-ről 5 százalékra.

Az alapítvány társelnökei Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye Fesztivál igazgatója és a Music Hungary Szövetség Fesztivál szakosztályának vezetője, valamint Botond Szabolcs, a Visual Europe Group igazgatója.

Kuratóriumi tagok: Dolina Tamás (Moonlight Event Kft.), Ernhaft Attila (Művészetek Völgye Fesztivál), Schmidt Gábor (MOB), Fiák Krisztina (MTÜ), Ganczer Gábor (MARESZ, Hungexpo), Rókusfalvy Gábor (Roxer Kommunikációs Kft.), Süli András (Campus Fesztivál) Lobenwein Norbert (VOLT) és Szabó László (Magyar Sakkszövetség, Magyar Paralimpiai Bizottság, Zenei Menedzserek Egyesülete).