Megalakult a Vallásturisztikai Iroda Nonprofit Kft.

 2014. április 14. 12:31

Idén júniusban zárul a Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. által vezetett RECULTIVATUR projekt, amelynek egyik eredményeként néhány héttel ezelőtt létrejött a Vallásturisztikai Iroda Nonprofit Kft.

A RECULTIVATUR projekt az Európai Területi Együttműködési Programok Délkelet-európai Transznacionális Program második pályázati kiírásának keretében valósul meg. A projekt célja, hogy a délkelet-európai térség vallási-kulturális értékeit hasznosító fejlesztési koncepciókat a regionális, városi, vidéki és periférikus területek stratégiai-tervezési folyamataiba integrálja, azaz ezen fejlesztési terület is kapjon helyet a központi fejlesztési tervekben.

Ennek érdekében egy olyan szakértői csoport állt fel, amely hét országban, 15 szervezetet képviselve segíti azon cél elérését, hogy a vallási-kulturális örökség, a helyi természeti és épített kincsek, emberi és tárgyi erőforrások és szolgáltatások együttes kihasználásával új munkahelyek jöjjenek létre, és az érintett területek élhetővé és vonzóvá váljanak nemcsak a turisták, de az ott lakók körében is.

A projekt megvalósításában a Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. vállalt vezető szerepet, a szakmai célok elérését megalapozó módszertani megoldások kidolgozásáért pedig hazai partnerként a Pannon Egyetem felel. A két magyar szereplőn kívül két-két bulgáriai és romániai, három görögországi, négy olaszországi és egy szlovéniai partner, továbbá egy bosznia-hercegovinai  szervezet vesz részt. A célok eléréséhez közel 2,5 millió eurós EU-támogatás áll rendelkezésre. A projekt időtartama 42 hónap, befejezési dátuma 2014. júniusa.

A projekt eddigi eredményeként csak Magyarországon közel négyezer vallási örökség feltérképezése történt meg, három esettanulmány született sikeres vallásturisztikai fejlesztésekről (pannonhalmi látogatóközpont, Polányi passió, veszprémi Szaléziánum), a feldolgozott 12 legjobb gyakorlat közé bekerült a Polányi passió és a pannonhalmi látogatóközpont tevékenysége, valamint elkezdődött a Magyar Szent Család tematikus út kialakítása.

A Vallásturisztikai Iroda Nonprofit Kft. a kínálati (egyházak, önkormányzatok, turisztikai szervezetek és kiegészítő szolgáltatást nyújtók) és a keresleti oldal (turisták, lelki gyakorlatok résztvevői) számára egyaránt nyújt szolgáltatásokat. Céljai közé tartozik, hogy összefogja kezdetben a közép-dunántúli, majd később az országos vallásturisztikai terület szereplőinek tevékenységét, közös marketing-stratégiát és egységes arculatot dolgozzon ki, PR- és marketingtevékenységgel növelje a vallásturisztikai lehetőségek ismertségét, összehangolja és a belföldi, valamint külföldi turisztikai piacon megjelentesse a turisztikai szereplők kínálatát.

E célok érdekében az iroda marketing-tanácsadást végez, tanulmányutakat, együttműködést támogató rendezvényeket szervez, partnereket kutat fel, a kínálati oldal számára közös szolgáltatás-fejlesztést végez. A non-profit kft. alapítói a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft., a Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. és a Veszprémi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. Az iroda indulásához szükséges finanszírozást a Közép-Pannon Zrt. megközelítően 8 millió forint +áfa keretösszeggel biztosítja, illetve a Zrt. szakmailag támogatja a 2014-20. évi uniós támogatási időszakot érintő fejlesztési pályázatok előkészítését és menedzselését is.